EVC procedure grotendeels geautomatiseerd door CASE Builders

22/10/2008 12:00

Case Builders

Het Maastrichtse CASE Builders heeft de EVC procedure, de procedure die leidt tot het verkrijgen van een Ervaringscertificaat, verregaand geautomatiseerd.

Deze "EVC CASE" wordt op het congres "ePortfolio & Digital Identity 2008" van 22-24 oktober in Maastricht voor het eerst gepresenteerd.

De EVC procedure (EVC staat voor Eerder of Elders Verworven Competenties) die elke werknemer of werkzoekende in Nederland kan doorlopen om op basis van zijn of haar ervaring in aanmerking te komen voor officiële deelcertificaten of zelfs een diploma, is door het Maastrichtse CASE Builders geautomatiseerd in een on-line applicatie:

de "EVC-CASE".

80.000 mensen in 2011

De normale EVC procedure mag alleen worden uitgevoerd door door de overheid erkende organisaties, zoals bijvoorbeeld ROC's en hogescholen. De procedure is langdurig, ingewikkeld en kost veel geld. Kandidaten moeten in meerdere (veelal vier of vijf) mondelinge assessments aantonen dat men over de benodigde kennis en kunde beschikt om voor een deelcertificaat of diploma in aanmerking te komen. Meestal moet men bewijsstukken overleggen of een proeve van bekwaamheid afleggen.

Hoewel Minister President Balkenende zich een aantal maanden geleden heeft laten ontvallen dat in 2011 zo'n 80.000 mensen een EVC procedure doorlopen zouden moeten hebben, lijkt dit op de wijze waarop dit nu plaats moet vinden, geen haalbare zaak.

Gevolg van de langdurige en vrij kostbare procedure is wel dat werkgevers niet staan te springen om hun personeel een EVC procedure aan te bieden. Immers: ze zijn hun werknemer die de procedure doorloopt zo'n twee dagen kwijt uit het arbeidsproces terwijl er ook nog eens aanzienlijke kosten mee gemoeid zijn. Werknemers lijken al helemaal niet bereid te zijn de genoemde bedragen hiervoor uit te geven.

Eenvoudig, tijd- en kostenbesparend

De EVC-CASE van CASE Builders maakt de procedure eenvoudig, bespaart veel tijd en kosten en realiseert een digitaal dossier wat ook voor de uitvoerende instanties en assessoren veel voordelen biedt.

De EVC-CASE stroomlijnt de administratieve procedure, test kandidaten op de benodigde algemene en specifieke competenties die voor de te beoordelen diploma's relevant zijn, verwerkt feedback van bijvoorbeeld de leidinggevende, vergelijkt de competenties van de kandidaat met de vereiste competenties conform de eisen die het diploma of het deelcertificaat stellen en stelt hiervan een rapportage op.

Bewijsstukken

Bewijsstukken die de kandidaat moet overleggen kunnen in de EVC-CASE ge-upload worden om door de assessor beoordeeld te worden. Tenslotte kan de assessor, na inventarisatie van de testresultaten en bewijsstukken, zijn oordeel aanscherpen in één gesprek met de kandidaat en zijn bevindingen in het systeem typen.

Volautomatisch een compleet Ervaringscertificaat

De EVC-CASE tenslotte verwerkt alle ingebrachte gegevens, vergelijkt deze met de gestelde eisen en levert volautomatisch een compleet Ervaringscertificaat op maat als resultaat van de EVC procedure.

Uiteraard blijft de EVC procedure van de kandidaat on-line beschikbaar en wordt er een opleidingsadvies gegeven voor die onderdelen waarvoor geen Ervaringscertificaat werd uitgereikt.

Generiek

De EVC-CASE is generiek opgebouwd. Het Content Management Systeem van de applicatie laat het toe een EVC procedure te implementeren voor elk diploma.

TestCASE

De EVC-CASE is gebaseerd op de "TestCASE" van CASE Builders. Een online test en match systeem waarmee competenties van kandidaten getest en gematcht kunnen worden met ideaalprofielen van een functie of opleiding. Case Builders kreeg in 2007 voor deze applicatie

de NBL/ICT Award.





http://www.case-builders.com