CASE Builders claimt 10% minder schooluitval met nieuwe website

22/10/2008 12:00

Case Builders

Het Maastrichtse CASE Builders claimt met de website www.stopschooluitval.nl zeker 10% minder schooluitval te kunnen realiseren in het (V)MBO onderwijs. De website wordt op het congres "ePortfolio & Digital Identity 2008" van

22-24 oktober in Maastricht gepresenteerd.

www.stopschooluitval.nl test on-line de persoonlijkheidskenmerken, algemene competenties, specifieke vaardigheden, burgerschapscompetenties en taalvaardigheid (Nederlands en Engels) van een leerling en legt deze automatisch vast in een zogenaamd "ID-profiel". In dit ID profiel worden ook alle persoonlijke gegevens, werk-, stage- en opleidinggegevens, voorkeuren en natuurlijke aanleg opgenomen.

Vergelijking

Dit ID-profiel wordt in de applicatie direct vergeleken met de ideaalprofielen van maar liefst 35 studierichtingen op 4 niveaus en/of meer dan 150 verschillende functies.

Uit deze vergelijking wordt per kandidaat de "gap" (het verschil) zichtbaar die bestaat tussen de competenties benodigd voor de gekozen opleiding en de competenties die men bezit. Als deze gap te groot blijkt geeft www.stopschooluitval.nl met één druk op de knop aan welke opleiding voor de kandidaat op basis van de aanwezige competenties het meest geschikt is.

Cees Morsch, directeur van CASE Builders en bedenker van het systeem, zegt hierover: "We tonen in een goed leesbaar rapport aan de kandidaat en zijn opvoeders aan welke opleiding het beste bij de kandidaat past. Voordeel is dat de leerling zich in het profiel herkent. In de praktijk blijkt dit vaak heel stimulerend en enthousiasmerend. De kandidaat ervaart dat hij of zij met de competenties die men heeft, wel degelijk kansen heeft in het onderwijs en de arbeidsmarkt. We laten zien dat het niet meer gaat over wat men niét kan maar juist om wat men wél kan. En dat werkt!"

COLO

CASE Builders heeft zich in de applicatie geconformeerd aan de competenties zoals deze door de gezamenlijke kenniscentra, verenigd in de COLO, zijn vastgelegd.

Morsch: "Het beroepsonderwijs gaat steeds meer competentiegericht opleiden. In principe moet elke school dit in 2010 hebben geïmplementeerd. Voor hen wellicht een reden te meer instrumenten als www.stopschooluitval.nl in te zetten om schooluitval te voorkomen.

Schooluitval voorkomen betekent wat ons betreft trouwens dat je leerlingen al vóór het einde van het VMBO op www.stopschooluitval. nl test en matcht. Immers dan alleen kun je pro-actief werken en de opleidingskeuze vooraf toetsen en waar nodig beïnvloeden. Achteraf adviseren kan natuurlijk ook wel maar dan is het kwaad al geschied; de leerling is verdwenen, gedemotiveerd en moeilijk in het onderwijs terug te brengen".

www.schooluitval.nl is niet alleen beschikbaar als generieke site, de applicatie kan ook door een individuele school onder eigen naam en logo worden ingezet voor een prijs per leerling die ver ligt onder de prijs van een gemiddeld schoolboek.

TestCASE

www.stopschooluitval.nl is gebaseerd op de innovatieve on-line applicatie van CASE Builders voor testen én matchen: "TestCASE". De TestCASE won in 2007 de NBL/ICT Award als onderdeel van haar oplossing om iemands persoonlijkheidskenmerken en competenties on-line te testen, te matchen met ideaalprofielen en hem of haar daarna competentiegericht op te leiden met behulp van "blended learning".





http://www.case-builders.com