Gemeente Elburg


WMO raad bijlage 2 brief wmo/14/08 dd 211008 Gemeente
Elburg

Verslag gehouden vergadering

Datum: 6 oktober 2008
Afwezig met kennisgeving:

- Jaap Prins


1. Opening:

Om19.30 opent de voorzitter de vergadering en heet iedereen van harte welkom in het bijzonder de gasten:
o Mevr. Wanda van Boven
o Hr. J. Hammers (toehoorder)
o Hr. Gert Gerritsen


2. Mededelingen:


- Bijeenkomst VG groep vindt plaats op 28 oktober in het Gemeentekantoor van 17.00 tot 20.00 uur.
o Door het artikel van de vz in de Huis-aan-huis-krant wordt de taak en werkwijze van de Wmo Raad op een duidelijke manier verwoord. o De werkgroep m.b.t. hoger PGB is bijeen geweest, er komt een vervolggesprek. o De seniorenraad heeft een probleem omdat zeven leden van het bestuur hebben aangegeven dat zij stoppen met de werkzaamheden. Men stelt alles in het werk om nieuwe leden te werven. o De regiotaxi is een regionale verantwoordelijkheid geworden. Er komt een regiotaxigebruikersgroep. De Provincie zoekt voor deze klankbordgroep een of twee leden vanuit onze gemeente. Henk Visch en Peter v.d. Burg gaan hiermee aan de slag. De eventuele namen graag via email bij Joop Wierts.


3. Ingekomen post:

o Regionaal Beleidsplan Novetheek; o Uitnodiging van de Provincie voor de Manifestatie Ontgroening en Vergrijzing; o Gemeente Elburg, Besluit Maatschappelijke Ondersteuning (info); o Uitnodiging Seniorenraad, Dag van Ouderen op 10 oktober; o Vereniging Nederlandse Gemeenten, uitnodiging wmo conferentie; o Verzoek Bardo om email adressen deelnemers teambuilding op 15 oktober.


4. Verslag vorige vergadering:

Geen bemerkingen.


5. Vaststellen agenda:

Geen aanvullingen.


---


6. Jeugdbeleid:

Wanda van Boven geeft een toelichting op de nota "Centrum Jeugd en Gezin " . De doelstelling van het CJG is de zorg voor gezin en kind te verbeteren. Een en ander is het gevolg van de "Operatie Jong " waarbij de regering een landelijk basismodel voor jeugd en gezin wil. Centrum voor Jeugd en Gezin:
Het streven is om in 2011 in elke gemeente een Centrum voor jeugd en Gezin te realiseren. Diverse partijen werken hier samen, zoals het Consultatiebureau, de GGD, het Bureau Jeugdzorg en Algemeen Maatschappelijk Werk. Dit om te zorgen dat, door een vroegtijdige signalering van risico's, een verwijzing naar de juiste instanties zal plaats vinden. Elektronisch Kinddossier:
Hierin worden de psychosociale en medische gezondheid van kinderen van 0 tot 19 jaar geregistreerd. De gegevens zijn digitaal beschikbaar voor de diverse partijen in de JGZ. O kan dus effectief informatie worden gedeeld.
De Verwijsindex:
Hierdoor kunnen meerdere hulpverleners voor kind/gezinafspraken maken over zorgcoördinatie.

Het CJG dient laagdrempelig te zijn en de angst om ergens vrijblijvend binnen te lopen dient overwonnen te worden. In principe zal de locatie dezelfde zijn als Doe'th maar niet hetzelfde loket. De regie ligt bij de gemeente, de doorlooptijd dient zo snel mogelijk te zijn maar wachtlijsten kunnen hiermee niet worden opgelost. De start is in 2009. Wat is de rol van de wmo-raad hierin? Allereerst zichzelf (digitaal) informeren over datgene wat van belang is. Mellanie van Doleweerd zal als contactpersoon fungeren en aangeven wanneer en waarover advies kan worden gegeven.

Men is gestart met het schrijven van de notitie Jeugdbeleid, e.e.a. wordt geïnventariseerd waarna een werkgroep wordt gestart. Verenigingen zijn hieromtrent aangeschreven maar de reactie was nihil.
Deze actie wordt nu opnieuw gestart, er moet toch een achterban gecreëerd worden. Laten we hopen op een beter resultaat. Ook bij de notitie jeugdbeleid is Mellanie van Doleweerd de contactpersoon.


7. Actieplan Mantelzorg:

Hierin worden geen prioriteiten genoemd, het vervolgtraject is dus niet duidelijk. Het item wordt meegenomen naar het gesprek bij Doe'th, de datum is nog niet bekend.


8. Notitie Vrijwilligerswerk:

Dit is een goed en duidelijk verhaal. Met betrekking tot dit stuk heeft de wmo-raad geen op- of aanmerkingen. Het probleem ligt bij de organisaties zoals De Zonnebloem, Kerken etc. Hier is geen overkoepelend orgaan wat de samenwerking zou moeten coördineren. Men is in gesprek met de Gereformeerde Hogeschool In Zwolle over mogelijke afstemming van vrijwilligers. Hopelijk levert dit een goede aanbeveling op.
Het stagewerk via de scholen moet niet worden gezien als vrijwilligerswerk, het doel is om de jongeren te betrekken bij het vrijwilligerswerk. Het zelf laten kiezen van waar en wanneer zal de medewerking te goede komen, geen moeten.


9. "Kansen bieden en grenzen stellen" Paraplunota wmo-prestatievelden 7, 8 en 9:

Dit is een regionaal stuk, de lokale paragraaf is er al. Veel organisaties zijn actief op deze terreinen. Het stuk is helder en duidelijk. De wmo-raad gaat hiermee akkoord, wil wel graag zien hoe het lokaal wordt vertaald.


---


10. Vrijetijdsactiviteit in Elburg, ook voor wie een beperking heeft:

Ook dit is een goed en duidelijk stuk, de wmo-raad gaat hiermee akkoord. Een aantal zaken lopen reeds, Lex van Groningen en Peter van de Burg volgen dit.


11. Samenstelling werkgroep in het kader van effectieve informatieverstrekking:

Informeren van mensen in het kader van besluitvorming is belangrijk. Het verstrekken van die informatie moet goed worden geleid. Het digitale loket is niet gebruikersvriendelijk. De informatie is niet duidelijk en het moet mogelijk zijn signalen hierover te melden. Iedere vereniging kan ruimte claimen maar is zelf verantwoordelijk. Geld dat wordt besteed aan digitale zaken moet in verhouding staan tot de informatie die daaraan kan worden ontleend. Bert van Apeldoorn, Cor Pieters, Gerrit Magré en Brigitte Hemming vormen een werkgroep.


12. Rondvraag:

Cor Pieters: In de Ichthuskerk wordt op 6/11-20/11 en 4/12 een cursus gegeven met als onderwerp Diaconaat en WMO. Iedereen die kennis rond de wmo wil verwerven is op deze avonden tussen 20.00 uur en 22.00 uur van harte welkom.


13. Sluiting:

De vz bedankt de gasten en de leden van de raad voor de aanwezigheid en inbreng en sluit de vergadering.

Joop Wierts
Secretaris


---