Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Kansen voor jongeren

Visie vastgesteld op 9 oktober

De deelraad van IJsselmonde heeft op 9 oktober de visie op het jongerenwerk Grenzen verleggen door grenzen te stellen vastgesteld. Vertrekpunt van deze visie op het jongerenwerk in IJsselmonde is een positieve kijk op onze jeugd. We bieden kansen en stellen grenzen; we gaan jongeren niet langer meer pamperen. Ons jongerenwerk gaat jongeren actief uitdagen om hun talenten te ontdekken en te ontplooien.

Jongeren staan hoog op de agenda van de deelgemeente. De deelgemeente heeft de laatste tijd flink geïnvesteerd in de jeugd. Er zijn nieuwe accommodaties voor jongeren gerealiseerd en er zijn diverse (sport-)voorzieningen bijgekomen. Er worden veel activiteiten voor jongeren georganiseerd in de wijk en buurten. Ook worden jongeren actief op straat benaderd. Het aantal jongerenwerkers in de deelgemeente wordt de komende tijd aanzienlijk uitgebreid. Jongerenwerkers die voldoen aan het profiel kansen bieden en grenzen stellen en ook samen met anderen optrekken, zoals de buurtagent, het onderwijs, ouders en buurtbewoners.

Elkaar succesvol maken
Onlangs hebben alle partijen die zijn betrokken bij jeugd en jongeren in IJsselmonde, tijdens een conferentie, bevestigd dat een gedeelde visie en nauwe samenwerking noodzakelijke voorwaarden zijn voor een succesvol jeugdbeleid. Dat is waar het om draait in het jeugdbeleid van de deelgemeente IJsselmonde. De inzet vanuit het jongerenwerk, de corporaties, politie en justitie, het onderwijs, de ouders, de stad is nodig om het verschil te maken.

Talenten ontplooien
Met de meeste jongeren gaat het goed. Ze gedragen zich naar behoren en proberen hun toekomst op een goede manier vorm te geven. Ook voor deze jongeren waarmee het goed gaat zijn het jongerenwerk en de voorzieningen beschikbaar. Verder gaan we meer investeren in het meidenwerk. Jongeren hebben talenten die ze niet altijd laten zien, of waar ze zich niet bewust van zijn. Het jongerenwerk gaat jongeren actief uitdagen om hun talenten te ontdekken en te ontplooien. Jongeren gaan zelf hun eigen activiteiten bedenken, opzetten, uitvoeren en evalueren. We geven ze verantwoordelijkheid en willen ze ondersteunen in hun ontwikkeling naar democratisch burgerschap. Het jongerenwerk ondersteunt ze hierbij. Ook ouders en buurtbewoners worden betrokken bij de activiteiten die voor jongeren in de wijk worden georganiseerd.

In IJsselmonde zijn inmiddels specifieke jongerenaccommodaties geopend waar ook de verbinding wordt gelegd naar werk, school en hulpverlening. Jongerenwerk werkt hier samen met onderwijs en andere organisaties. De jongeren en bewoners in IJsselmonde verdienen jongerenwerk dat ruimte creëert en kansen biedt door grenzen te stellen!

Grenzen verleggen
Als jongeren de geboden kansen echter niet willen grijpen en grensoverschrijdend bezig blijven, dan zullen we niet schromen om passende maatregelen te treffen.

De visie Grenzen verleggen door grenzen te stellen van onze deelgemeente sluit goed aan bij het beleid van de gemeente Rotterdam: als jongeren willen krijgen ze alle kans. Als ze echt niet kunnen hulp. Maar voor de jongeren die niet willen, worden grenzen gesteld en worden maatregelen genomen.