D66

Vereenvoudig belastingstelsel

22 oktober 2008

D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya omarmt het pleidooi van Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau, voor een versimpeling van het belastingstelsel. Koser Kaya meent dat het huidige stelsel te ingewikkeld is en mensen veel te weinig stimuleert om weer aan het werk te gaan.

`Niet leuker, wel ingewikkelder'

Teulings zegt vandaag in Trouw dat het belastingsysteem ondoelmatig en aan herziening toe is. Hij stelt twee in plaats van de huidige vier tarieven voor. "Het adagium van de belastingdienst lijkt geworden: Leuker kunnen we het niet maken, wel ingewikkelder", aldus een kritische Teulings.

Ondoorzichtig systeem

"Het systeem is door de jaren heen ondoorzichtig geworden", meent ook Koser Kaya. "In de praktijk zit er tussen de verschillende tarieven onder meer door allerlei aftrekposten percentueel nauwelijks nog verschil. Het belastingstelsel moet vereenvoudigd worden. Onze open en flexibele economie vraagt om een rechtvaardig en overzichtelijk belastingstelsel."

Verlaging tarief eerste twee schijven

Het huidige systeem prikkelt mensen met een uitkering ook nauwelijks meer om aan de slag te gaan. Koser Kaya: "We moeten voorkomen dat het voor mensen die langdurig een uitkering ontvangen, niet meer aantrekkelijk is om te gaan werken. Daarom pleit D66 al langer voor verlaging van het inkomensbelastingtarief in de eerste twee schijven."