Provincie Limburg

Persberichten

Provincie start pilot rondom problematiek en kansen bedrijfsopvolging in MKB
Project Take Over uit nieuwe Versnellingsagenda van start

Het project Take Over pakt de problematiek én kansen rondom bedrijfsopvolging aan. Het project focust vooral op de innovatieslag die op het moment van bedrijfsovername kan plaatsvinden. De pilot start met maximaal acht bedrijven die voor een bedrijfsopvolging staan. Doel van de pilot is te komen tot een definitieve methodiek die naast regionaal ook landelijk kan worden gebruikt.

De Limburgse economie heeft een sterk MKB nodig. Daarom is stimulering van het concurrentievermogen en de innovatiekracht van het MKB noodzakelijk. Om hier de noodzakelijke aandacht aan te kunnen geven is in de nieuwe Versnellingsagenda 2008-2011 het MKB als een van de belangrijkste kritische succesfactoren opgenomen. Het MKB levert immers de bouwstenen waaruit de grote economische trekkers (grote bedrijven en multinationals) kunnen ontstaan.
Take Over is zon MKB project van de Versnellingsagenda. Het is een pilot die de problematiek én de kansen rondom bedrijfsopvolging gaat oppakken. Centraal staan het versnellen van bedrijfsopvolging en bevorderen van innovatie. Dit moet leiden tot een verbeterde concurrentiepositie en duurzame groei van het bedrijf. Gedurende een jaar wordt een aanpak voor problemen rondom bedrijfsopvolging uitgewerkt en uitgetest. Zowel de harde aspecten (financiën, fiscale zaken) als de zachte aspecten (emoties, cultuur) komen hierbij aan de orde.
Tijdens de pilot, die een jaar gaat duren, krijgen maximaal acht ondernemingen begeleiding bij de bedrijfsoverdracht. De ervaringen en uitkomsten van de pilot moeten leiden tot een definitieve methodiek die wellicht op grotere (landelijke) schaal kan worden gebruikt. Naast de Provincie Limburg zijn Syntens (projectcoördinatie en uitvoering) en ING (financiële expertise) direct bij de pilot betrokken. Indirecte betrokkenheid is er van MKB Limburg en de Kamer van Koophandel (informatie- en adviesverstrekking en sensibilisering van en communicatie naar het bedrijfsleven). Minister Maria Van der Hoeven zal, zo liet zij weten tijdens de uitreiking van het eerste exemplaar van de Versnellingsagenda 2008-2011 op 20 oktober, deze pilot met interesse volgen en is benieuwd naar de resultaten.

22-10-2008 12:05