Partij van de Arbeid

'Betere controle financiële markten'

22-10-2008 12:03

PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg heeft samen met haar sociaal-democratische collegas een plan opgesteld om de financiële markten beter te controleren. Hebzucht en onverantwoordelijk gedrag moeten plaats maken voor een sociaal Europa, aldus van den Burg.

De Europese economie dreigt in een langdurige recessie terecht te komen als er nu niet kordaat wordt opgetreden in de Europese Unie, meent van den Burg: Het is samen pompen of verzuipen. Europeanen moeten beschermd worden tegen verlies van hun baan, huis, spaargeld en inkomen, zo vinden PvdA en andere Europese sociaaldemocraten. Daarnaast mag de economie nooit meer zo verstoord worden door een crisis op de financiële markten. De actuele crisis moet volgens hen aangegrepen worden om een definitief einde te maken aan onverantwoorde en ondoorzichtige financiële handel.

Een totale ineenstorting van de Europese financiële markten is voorkomen, maar dringende maatregelen zijn nu nodig om een recessie tegen te houden. Alle Europeanen verdienen evenveel steun en bescherming als de banken nu krijgen. Bovendien moeten we voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt. Daarom zijn nieuwe en heldere Europese afspraken noodzakelijk, aldus Van den Burg.

Ze heeft daarom samen met andere Europese sociaaldemocraten een stappenplan opgesteld om financiële markten in de toekomst beter te controleren. Zij stellen het volgende voor:


1. nieuwe wetgeving die voorziet in onafhankelijk Europees toezicht op de financiële markten;


2. openheid bij banken over riskante beleggingen en openstaande schulden;


3. versterkte 'kapitaalvereisten' en verplicht voor alle financiële instellingen;


4. voorkomen van kwetsbaarheid door risicovolle leningen van te grote omvang;


5 . harde aanpak van korte termijn beloningssystemen en bonussen die risicogedrag in de hand werken;


6. preventie van belangenconflicten bij kredietbeoordelaars en financiële instellingen;


7. informatie, consultatie en bescherming van werknemersbelangen bij bedrijfsovernames

De Europese sociaal-democraten zullen intens blijven samenwerken met de Amerikaanse Democraten en andere progressieve bewegingen in de VS, zoals vakbonden, om wereldwijd eenzelfde strategie te ontwikkelen. Een sociale economie is niet alleen in Europa nodig, maar overal in de wereld, besluit Van den Burg.