Auditteam voeetbalvandalisme: bestrijding voetbalvandalisme kan nog beter

De bestrijding van voetbalvandalisme- en geweld is in de afgelopen vijf jaar sterk verbeterd. Het aantal incidenten is met name in de stadions gedaald en de politie-inzet verminderd. Vooral binnen de stadions is het rustiger geworden. Ketenpartners werken beter met elkaar samen en de veiligheidsorganisatie binnen de stadions is professioneler geworden. Verder is de politie steeds vaker in een vroeg stadium op de hoogte van mogelijke ordeverstoringen door supporters.

Dit stelt het Auditteam Voetbalvandalisme in het rapport 'Doorzetten! De balans opgemaakt na 5 jaar Auditteam Voetbalvandalisme' dat vandaag aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt aangeboden.

Ondanks alle positieve resultaten concludeert het Auditteam dat op bepaalde punten nog meer winst te boeken is.
* Inschatting van risico's dient altijd gebaseerd te zijn op een goede informatiepositie. Dit betekent dat er sprake moet zijn van zorgvuldige informatie-uitwisseling en goede samenwerking tussen ketenpartners binnen een gemeente en tussen ketenpartners van verschillende gemeenten.
* De scheiding van supportersgroepen is nog niet altijd optimaal; een goede infrastructuur en zorgvuldige kaartverkoop zijn noodzakelijke voorwaarden daarvoor.
* Consequent naleven van de afspraken die in het Beleidskader bestrijding voetbalvandalisme zijn vastgelegd. Overwogen moet worden om bij het niet nakomen van deze afspraken sancties op te leggen.
* Structurele aandacht voor en intensivering van preventief beleid met een aansturende rol voor de burgemeester.
* Eerder en consequenter optreden tegen supporters die grenzen overtreden die zijn vastgelegd in het Beleidskader bestrijding voetbalvandalisme, huisregels van de club en het wetboek van strafrecht. Vervolgens dient consequente en consistente vervolging en bestraffing van daders plaats te vinden.
* Clubs dienen actiever te worden bij het bestraffen van supporters die zich misdragen en bij het aanmelden van deze supporters voor een landelijk stadionverbod. Voor het realiseren van deze verbeteringen is versterking van de regie noodzakelijk. Het Auditteam Voetbalvandalisme beveelt aan dat het ministerie van BZK daarbij binnen de regiegroep voetbalvandalisme, waarin de landelijke ketenpartners vertegenwoordigd zijn, een voortrekkersrol speelt. Het Auditteam Voetbalvandalisme adviseert de Minister van BZK de komende seizoenen de werkzaamheden voort te zetten. Dit gebeurt dan onder leiding van een nieuwe voorzitter. Margo Vliegenthart heeft de Minister van BZK laten weten dat zij na vijf jaar het voorzitterschap van het Auditteam neerlegt.

Noot voor redacties (