Gemeente Oirschot

Gemeente niet in problemen door onrust op de financiële markt.

De laatste week is in de media uitgebreid aandacht besteed aan de wereldwijde kredietcrisis.

Door deze crisis dreigt een aantal banken om te vallen. Dit heeft natuurlijk direct gevolgen voor particulieren, instellingen en overheden die bij deze banken gelden hebben uitgezet. Hierop hebben we meteen actie ondernomen en de situatie in de gemeente Oirschot in beeld gebracht.

Hoe zit het in Oirschot?

We hebben op dit moment totaal 11 miljoen aan deposito's op rekeningen staan. Het betreft vier deposito's van het Woningbedrijf. Zij hebben een vaste geldlening afgesloten voor realisatie van een aantal plannen (Leefdael en plan Bijstervelt). Door vertraging in de plannen is het geld nu nog niet direct nodig en is het voor korte tijd op een spaarrekening gezet bij de ING-bank.

De gemeente Oirschot heeft geen gelden uitstaan bij buitenlandse banken zoals Icesave en anderen. Hier loopt de gemeente Oirschot dus geen risico.

De vraag is gesteld of de kredietcrisis gevolgen kan hebben voor de (concept)begroting 2009. Op dit moment hebben wij geen aanwijzingen dat dit het geval is. Wel bestaat de kans dat als we in 2009 een geldlening moeten sluiten, het rentepercentage door de kredietcrisis hoger is dan nu. Overigens hebben we daar `een potje' voor, een rente egalisatiereserve, waarmee we de schommelingen in de rente opvangen. Dit risico kunnen we dus opvangen.