Gemeente Lingewaard


Waarom een vrijwilligersverkiezing?
Vrijwilligerswerk draagt bij aan de individuele ontplooiing van mensen. Daarnaast kunnen dankzij vrijwilligers vele maatschappelijke organisaties een continu aanbod van activiteiten bieden. Bovendien heeft het doen van vrijwilligers-werk tot gevolg, dat je meer betrokken bent bij de Lingewaardse samenleving. Drie redenen waarom de gemeente Lingewaard jaarlijks stil staat bij vrijwilligerswerk in de samenleving.

Vrijwilligerswerk mág, het hoeft niet, maar het is essentieel voor een goed functionerende maatschappij. Het is het sociale element van de samenleving. Zonder de inzet van vrijwilligers vallen er een hoop vanzelfsprekende voorzieningen weg en zou de samenleving veel minder leefbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de vele trainers van sport-clubs, bestuursleden van scholen en peuterspeelzalen en het ouderenwerk. Belangrijk is dat het vrijwilligerswerk aantrekkelijk en dus leuk genoeg is, dat het makkelijk toegankelijk is en dat er voldoende waardering en ondersteuning is.

Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor en daarmee onderscheidt het zich van vrijwilligerswerk. Het is van groot belang voor de samenleving en voor veel zorgvragers. Mantelzorg legt een groot beslag op de mantelzorger omdat het de gebruikelijke zorg van huisgenoten voor elkaar overstijgt. Daarom dingen ook groepen mantelzorgers of vrijwillige hulpverleners mee naar de titel vrijwilligersgroep 2008.

Welke groepen komen in aanmerking?
Zowel vrijwilligersgroepen (zoals op het gebied van (wijk)veiligheid, sport, cultuur, ontspanning of zingeving), groepen vrijwillige hulpverleners als mantelzorggroepen komen in aanmerking voor de titel vrijwilligersgroep 2008. Het gaat om groepen vrijwilligers die meedoen in de brede zin van het woord uitdragen of stimuleren en het moet gaan over vrijwillige inzet op alle terreinen van de samenleving.

Hoe kunnen groepen aangemeld worden?
Iedere inwoner van Lingewaard kan een vrijwilligersgroep nomineren voor de titel vrijwilligersgroep 2008. Dit kunt u doen door een formulier in te vullen met vermelding van uw motivatie. Deze formulieren zijn te vinden op de website van de gemeente Lingewaard, bij de gemeentekantoren in Bemmel en Huissen, bij het Vrijwilligersinformatiepunt (VIP) in de bibliotheek te Bemmel en in de overige bibliotheken. De ingevulde formulieren kunt u mailen, per post naar de gemeente sturen of afgeven bij de gemeentekantoren of bij het VIP. Nominaties kunt u inleveren tot maandag 17 november 2008.

Waar wordt op geselecteerd?
Bij de beoordeling van de nominaties wordt in het bijzonder op de volgende zaken gelet:


· Draagt de genomineerde vrijwilligersgroep bij aan de individuele ontplooiing van mensen in de Lingewaardse samenleving?


· Kan er dankzij de bijdrage van de groep een continu aanbod van activiteiten geboden worden?


· Zijn de vrijwilligers die tot de groep behoren betrokken bij de Lingewaardse samenleving door het verrichten van het vrijwilligerswerk?


· Heeft de groep iets bijzonders/ in het oog springends gedaan?


· Zijn de activiteiten van de groep gericht op leefbaarheid in de brede zin van het woord?

Welke prijzen kunnen gewonnen worden?
Uit de ingediende nominaties ontvangen drie groepen vrijwilligers een prijs. De eerste prijs is een geldbedrag van 500 euro, de tweede en derde prijs bedragen allebei 250 euro. Deze bedragen kunnen de groepen naar eigen wens besteden. De winnende groep wordt bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie 2009 van de gemeente Lingewaard.