PvdA Europees parlement


Gelijk loon voor gelijk werk

22 oktober 2008

Jan Cremers De Europese detacheringsrichtlijn moet herzien worden. Daarmee heeft het Europees Parlement vandaag ingestemd. De detacheringsrichtlijn regelt de loon- en arbeidsvoorwaarden voor werknemers die tijdelijk voor hun werkgever in een ander EU-land gaan werken. Deze richtlijn is na een aantal recente uitspraken van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg sterk onder vuur komen te liggen.

"Wat ooit bedoeld was als een richtlijn om werknemers én werkgevers te beschermen tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie op slechte arbeidvoorwaarden, is door toedoen van het Europese Hof en met medeweten van de Europese Commissie, verworden tot een bedreiging van de sociale verworvenheden en van de gelijke behandeling op de werkplek", aldus PvdA-europarlementariër Jan Cremers vandaag.

Het Europese Hof is de afgelopen jaren aan het knagen aan wat er afgesproken is, namelijk dat lidstaten op geen enkele manier gedwongen kunnen worden iets af te doen aan de werknemersbescherming en dat concurrentie op arbeidsvoorwaarden uit den boze is.

"Dit kan niet zo doorgaan, dit druist in tegen alles waar we ons met z'n allen hard voor gemaakt hebben in de Europese Unie",zegt Cremers, "Het Europese Hof probeerde als een soort sluipschutter langzaam maar zeker sociale stelsels om zeep te helpen door het CAO-recht niet als een fundamenteel recht te beschouwen ".

Een herziening van de richtlijn moet ertoe leiden dat het respecteren van bindende nationale afspraken over beloning en overige arbeidsvoorwaarden weer het uitgangspunt wordt bij het tijdelijk werken in een ander land.