Gemeente Noordenveld

Hertenkamp Peize in gebruik aan Stichting

Gemeente geeft Hertenkamp Peize in gebruik aan Stichting

Gepubliceerd op: 22 oktober 2008

Wethouder Jan Kemkers geeft op woensdag 29 oktober 2008 het hertenkamp in Peize officieel in gebruik aan de Stichting Jaap Heins Park. De overdracht vindt plaats om 15.30 uur bij het hertenkamp aan de Groningerweg in Peize. Hierbij zijn ook aanwezig de voormalige dierenverzorger Marius Torensma en mevrouw Heins-Scholte, tot afgelopen voorjaar eigenaresse van het hertenkamp. Tegelijkertijd eindigt de scholierenactie `Zoek eikels en kastanjes' en worden de bijeengezochte hoeveelheden gewogen en uitbetaald.

Aankoop hertenkamp

Dit voorjaar heeft de gemeente het hertenkamp gekocht van mevrouw Heins-Scholte. Wijlen de heer J. Heins en daarna mevrouw Heins-Scholte hebben jarenlang het hertenkamp beheerd. Vanwege haar gevorderde leeftijd heeft mevrouw Heins-Scholte het hertenkamp in eigendom overgedragen aan de gemeente onder de voorwaarde van voortzetting van de huidige functie. Bij de overdracht is ook afgesproken dat de naam Jaap Heins Park gehandhaafd blijft. De gemeente Noordenveld heeft zich ingespannen om het beheer van het hertenkamp onder te brengen in een stichting waarin ook plaats is ingeruimd voor de betrokkenheid van de inwoners van Peize. Daartoe is de stichting Jaap Heins Park opgericht met de bestuursleden: Klaas Haverdings (voorzitter), Dirk Laning (secretaris), Joost Jansonius (penningmeester), Petra Schut (levende have) en Richard Veurman (parkbeheer).

Plannen van de stichting

Het stichtingsbestuur heeft een plan voor de korte en langere termijn. Van het korte termijnplan zijn al activiteiten zichtbaar. Er zijn nieuwe dieren in het hertenkampje, het oude dierenverblijf is opgeruimd en er staan tijdelijke onderkomens voor de geiten, kippen, schapen en konijnen. Dit najaar en komend voorjaar wordt gestart met het opnieuw inrichten van het hertenkamp. Er komen nieuwe dierenverblijven, de kaprijpe en omgewaaide bomen worden verwijderd, de grond wordt gefreesd voor een goede doorwatering en er komt een breed beweegbaar hek in de omheining om het parkje beter bereikbaar te maken.

Sponsoracties

Om de kosten te kunnen dekken van de bovenstaande activiteiten, maar ook de jaarlijkse kosten voor de verzorging van de dieren en het onderhoud van het hertenkamp, heeft de stichting wervingsacties voor donateurs en sponsoren gestart. Voor scholieren is een `Zoek eikels en kastanjes' actie georganiseerd. Wie het meeste aan gewicht in kilo's inlevert, wint een prijs van EUR 30,-. Alle zoekers krijgen bovendien EUR 0,05 per kilo uitgekeerd.