PvdA Europees parlement


Kredietcrisis geen reden voor minder klimaatbeleid

22 oktober 2008

Dorette Corbey Het Europees Parlement vindt dat oplossen van de kredietcrisis geen reden mag zijn om het Europese klimaatbeleid op te schorten. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey is tevreden met de resolutie van deze strekking die het Europees Parlement vandaag heeft aangenomen.

Corbey: "Ik ben blij dat de klimaatwetten niet op de lange baan zijn geschoven nu we economisch in zwaar weer zijn geraakt. Juist nu is een impuls richting de ontwikkeling van innovatieve en schone technologie om auto's, energieopwekking en industrie schoner te maken belangrijk. Het schept banen en biedt exportkansen voor Europa en het vermindert onze afhankelijkheid van geïmporteerde olie."

De klimaatwetten, die moeten zorgen voor schonere auto's, industrie en meer duurzame energie komen voort uit een plan dat de Europese leiders begin 2007 lanceerden om in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met twintig procent te verlagen. Vorige week gaven de regeringsleiders hun zegen aan de klimaatwetten zodat er met het Europees Parlement kan worden onderhandeld over de definitieve tekst van de richtlijnen. Afgelopen maandag bevestigden de milieuministers dit voornemen.

Gelijktijdig wordt er de komende tijd ook gesproken over een verzoek van de auto-industrie om 40 miljard euro aan staatssteun. Corbey: "Een absurd verzoek. De auto-industrie verzet zich al jaren tegen regels om auto's zuiniger en schoner te maken terwijl de technieken hiervoor allang bestaan. Nu het ze tegenzit omdat mensen geen benzineslurpende SUV's meer kopen vragen ze de overheid om steun. Mocht de steun er toch komen dan zou het geld slechts besteed mogen worden aan de ontwikkeling van elektrische auto's en auto's op waterstof."

Verder betreurt Corbey het besluit van de regeringsleiders dat er in december met unanimiteit over de uiteindelijke klimaatwetten moet worden gestemd: "Dit geeft dwarsliggende landen als Duitsland, Polen en Italië de kans om het beleid dan alsnog te torpederen, dat is jammer."

De bedoeling is om vóór de VN-klimaatconferentie in Poznan in december 2008 een akkoord te hebben over de definitieve wetteksten voor een Europees klimaatbeleid.