Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Gemeente ondertekent intentieverklaring Duurzaam Inkopen

De wethouders Robbert Waltmann en Wim van Wikselaar ondertekenden woensdag 22 oktober om 10.30 uur in Cultuurhuis Pléiade in Doorn namens de gemeente Utrechtse Heuvelrug de Verklaring Duurzaam Inkopen.

In deze verklaring staat dat in 2015 alle inkopen duurzaam plaatsvinden, met als tussendoel 50% in 2010. Duurzaam inkopen betekent dat er gekeken wordt naar de milieuaspecten van de producten en naar de arbeidsomstandigheden en handelsvoorwaarden.

Het gaat hierbij niet alleen om het inkopen van goederen, maar ook van werken en diensten. Dus van het kopieerpapier tot de aanleg van wegen en bancaire diensten.

Hoe kun je bepalen wat duurzaam is? SenterNovem (het agentschap van Economische Zaken ter bevordering van innovatie en duurzaamheid), is bezig met het opstellen van criteria voor tachtig productgroepen. De criteria bestaan uit eisen (waar de in te kopen producten aan moeten voldoen) en wensen (waar leveranciers zich bij aanbesteding op kunnen onderscheiden). De criteria van 21 productengroepen zijn gereed, de rest volgt in het eerste kwartaal van 2009.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is een van de vijftien Utrechtse gemeenten die aangeven werk te maken van duurzaam inkopen. Het is een uitwerking van het klimaatakkoord dat de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) eerder dit jaar met minister Cramer sloot. De Nederlandse overheid koopt jaarlijks voor 40 miljard euro in. Zij kan door haar inkoopbeleid een grote positieve impuls geven aan duurzame ontwikkeling.

Laatst gewijzigd: 22 oktober 2008