SGP


22 - 10 - 08 | Aandacht voor duurzame energie en zondagsrust

Twee 'speerpunten' van de SGP bij de behandeling van de begroting Van Economische Zaken

- duurzame energie
Al jaren pleit de SGP voor meer geld voor ondernemers die investeren in duurzame energie. Goede, veelbelovende initiatieven komen niet van de grond omdat de subsidie te laag is. Twee voorbeelden: de co-vergisting en de SDE-regeling (zonne-energie)
- zondag
De Winkeltijdenwet wordt steeds meer uitgehold. Met name de kleinere ondernemers hebben daar last van omdat zij niet op kunnen boksen tegen de grote bedrijven. Niet alleen wordt de hand gelicht met de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet, (volgende week komt de SGP daarop terug via de Initiatiefwet met de SP), ook blijkt dat allerlei bizarre feestdagen in het buitenland gebruikt worden om in Nederland op zondag open te kunnen zijn.

________________________________________

Begroting Economische Zaken
B.J. van der Vlies
22 oktober 2008

Voorzitter, met een wilde beursmaand achter ons zien we een nieuw rampscenario opdoemen: de kredietcrisis slaat in rap tempo over naar de reële economie. Nu komt het erop aan ervoor te zorgen dat de dip niet verzandt in een langdurige recessie. Waarom hoor ik deze bewindslieden dan zo weinig over maatregelen voor de reële economie? Gisteren werd bekend dat het garantieplafond voor het MKB wordt verhoogd, maar daarmee zijn we er nog niet. Welke maatregelen liggen er nog meer in het verschiet?

INNOVATIE

Voorzitter, dit kabinet wil - net als de SGP - het innovatief vermogen van de Nederlandse economie versterken. Maar waarom worden de succesvolle Innovatie Prestatie Contracten dan met ⬠20 miljoen (op een totaalbedrag van ⬠32,5 miljoen) gekort? Dit instrument stimuleert bij uitstek samenwerking tussen MKB-ondernemers. De SGP-fractie vraagt deze bezuiniging terug te draaien.

REGELDRUK

Voorzitter, het verminderen van de regeldruk voor het bedrijfsleven is al jaren prioriteit van het kabinet én de SGP-fractie. Hoe komt het dan dat de administratieve lastendruk die de overheid creëert nog steeds groeit? We zijn bezorgd over de uitspraak van staatssecretaris De Jager, die âliever 20% merkbare reductie en applaus van ondernemers wil, dan 25 procent nauwelijks merkbare reductieâ. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. De SGP-fractie wil én 25% reductie én applaus! Mijn fractie hoort veel klachten over de brei aan regels rond de risico-inventarisatie, de ARBO en de BHV. Vooral voor het MKB is het allemaal nauwelijks bij te benen. Graag vernemen wij hoe de staatssecretaris óók aan de slag gaat met het reduceren van regels op deze terreinen.

VEILIGHEID MKB

Voorzitter, de veiligheid van MKB-ondernemers blijft voor de SGP een jaarlijks terugkerend punt. En dat blijft zo, zeker nu uit onderzoek van het Platform Detailhandel bleek dat het aantal overvallen weer toeneemt. Daarom heb ik het amendement van collega Ten Hoopen mee-ondertekend om het vorig jaar bedongen bedrag voor criminaliteitspreventie in één keer in 2009 te besteden, en daarmee te intensiveren.

DUURZAME ENERGIEVOORZIENING

Voorzitter, één van de belangrijkste onderwerpen uit deze begroting, betreft de voortvarende aanpak van een duurzame energievoorziening van ons land. Ik heb afgelopen jaar verschillende keren aangetoond dat co-vergistingsprojecten niet van de grond zullen komen met 12 cent. Nu geeft de praktijk mij gelijk: subsidie voor co-vergisting blijft op plank liggen, boeren bouwen en masse niet! Bovendien heeft ECN bekendgemaakt dat de nieuwe productiekosten voor co-vergisting voor 2009-2010 18,7 cent bedragen, ten opzichte 17,9 cent per kilowattuur dit jaar. Ik vraag de minister naar de cijfers over het realiseren van de per 1 april aangevraagde co-vergistingsprojecten. Als daaruit inderdaad blijkt dat weinig aanvragers gaan bouwen, erkent de minister dan eindelijk dat het basisbedrag van 12 cent gewoon echt te weinig is? Gaat ze mijn motie dan wél uitvoeren?

Daarnaast vraag ik de minister of zij bereid is om de SDE-regeling te verruimen voor grootschalige Zon-PV-systemen? Daar is veel belangstelling voor, maar deze projecten worden niet uitgevoerd omdat er geen SDE beschikbaar is. De subsidie per kWh hoeft vanwege schaalvoordelen niet zo hoog te zijn als voor de kleine systemen. Graag een reactie.

Voorzitter, de financiële crisis leidt ertoe dat burgers minder investeren in energiebesparing. Graag zou ik de reactie van dit kabinet vernemen op het voorstel om een stimuleringsregeling of een fiscale investeringsaftrek te onderzoeken voor het energiezuinig maken van bestaande woningen. Dat lijkt me een stevig en positief signaal dat het dit kabinet ernst is met het milieu. Bovendien wordt daarmee een stevige impuls gegeven aan de door de crisis getroffen bouwsector. Graag verneem ik hierover een reactie.

GEDOE ROND DE ZONDAG

In alle eerlijkheid moet het mij van het hart: gemeenten rommelen maar wat aan met de Winkeltijdenwet. Binnenkort voeren we een stevig debat over het misbruik van het toeristisch regime. Elke poging dat aan te pakken is de SGP zeer welkom. Jammer dat het voorstel van de minister zo beperkt is. De economie lijkt zelfs in dit wetsvoorstel leidend: âwerkgelegenheid en de economische bedrijvigheidâ zijn typisch economische argumenten. Die toerismebepaling gaat nu juist over toerisme dat niet bestaat uit troosteloos winkelen op zondag! De SGP mist duidelijke keuzes en strakke kaders. Waarom geen woord over de kleine ondernemer, zijn personeel en zijn gezin? Wij brengen nog een aantal wijzigingen aan in ons initiatiefwetsvoorstel en zullen dat met een enkele week aan de Kamer voorleggen.

Tegelijkertijd zien de wet verder wankelen. Dat is stuitend.


- Steeds meer supermarkten doen zich op zondag voor als avondwinkel.
- Een kapsalon zonder zichtbare verkoop van producten zou geen winkel zijn.

- Een winkel krijgt wekelijks ontheffingen voor de meest exotische feestdagen - de Franse grootmoederdag, de Tsjechische Johannes Husdag of de Belgische hoppefeesten. Ga zo maar door â ik dacht dat we de heiligendagen onderhand wel overboord gezet hadden.

Laten we niet tot Sint Juttemis wachten voor we al dit gedoe aanpakken.

Aandacht voor duurzame energie en zondagsrust