SGP


14 - 10 - 08 | Geweld jegens christenen in Noord-Irak

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD), Haverkamp (CDA) en Voordewind (CU) aan de minister van Buitenlandse zaken over de golf van geweld jegens christenen in Noord-Irak
14-10-2008


- Heeft u kennisgenomen van het feit, dat ettelijke duizenden christenen de Iraakse stad Mosul zijn ontvlucht in verband met een golf van geweld jegens deze bevolkingsgroep? (bron: Reformatorisch Dagblad, 13-10-2008)


- Is er inderdaad op dit moment in Noord-Irak sprake van een opgelaaide, heftige campagne van zuivering, moord en bedreiging jegens de christelijke bevolkingsgroep? Wat is de oorzaak hiervan? Welke informatie heeft u over deze buitengewoon zorgelijke escalatie? Wie zitten er achter deze golf van geweld? Acht u het waarschijnlijk dat radicale soennieten hiervoor verantwoordelijk zijn?


- Doet de Irakese regering naar uw mening er alles aan om dit geweld te stoppen? Welke maatregelen neemt zij? Met welk effect? Hoe beoordeelt u de kritiek vanuit de christelijke gemeenschap dat de autoriteiten hen onvoldoende beschermen?


- Bent u bereid de Irakese ambassadeur te ontbieden om tekst en uitleg te geven over het geweld tegen christenen in Noord-Irak?


- Hoe kan het systematische geweld jegens deze bevolkingsgroep zo oplaaien onder het oog van de aanwezige internationale (troepen)gemeenschap in Irak?


- Wat doet de internationale gemeenschap thans om aan deze geweldsgolf een einde te maken?


- Welke mogelijkheden heeft u om deze kwestie te agenderen en te werken aan verbetering? Bent u bereid druk uit te oefenen op de Irakese regering om meer maatregelen te nemen om het geweld tegen christenen een halt toe te roepen? Bent u bereid uw mogelijkheden ter zake optimaal te benutten? Op welke termijn?
Geweld jegens christenen in Noord-Irak