Gemeente Sittard-Geleen


138_2008

PERSBERICHT

Per stadsdeel 54.000 euro beschikbaar

Waardebonnen voor bewonersinitiatieven

Sittard-Geleen, 22 oktober 2008 -- Sittard-Geleen gaat meedoen met een initiatief van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie om waardebonnen beschikbaar te stellen voor het verbeteren van de woon- en leefomgeving. Deze waardebonnen - ook wel vouchers genoemd - worden gegeven aan individuele bewoners of aaan groepen die een initiatief hebben om de leefbaarheid in Sittard-Geleen te vergroten.

,,Wij zijn heel blij dat het ministerie met dit initiatief is gekomen,' zegt wethouder Pieter Meekels (wijkgericht werken). ,,Sittard-Geleen is heel intensief bezig met het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken en dorpen en deze voucherregeling is een prima aanvulling op onze eigen plannen.'

De voucherregeling van het Rijk geldt voor vier jaar. Sittard-Geleen krijgt van het Rijk per jaar drie ton. Per stadsdeel is er na aftrek van de algemene kosten (bijvoorbeeld communicatie) 54.000 euro beschikbaar. Op vrijwel alle gebieden kunnen ideeën voor het verbeteren van de leefbaarheid worden aangedragen, behalve als het gaat om individuele projecten zoals het opknappen van de eigen woning. De buurt-, wijk- of dorpsplatforms krijgen een adviesrol.

De gemeenteraad bespreekt in zijn vergadering van november de subsidieverordening vouchers bewonersinitiatieven. Als de raad hiermee akkoord gaat, worden inwoners van Sittard-Geleen met een uitgebreide campagne nader geïnformeerd over de wijze waarop initiatieven kunnen worden ingediend en de criteria die daarbij gelden.