Partij van de Arbeid

Wijken: meer inspraak bewoners

22-10-2008 01:51

Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat bewoners in sommige steden veel invloed hebben op de totstandkoming en uitvoering van wijkactieplannen, maar dat hier in andere steden nog flink aan gewerkt moet worden. PvdA-kamerlid Depla: Buurten worden alleen weer van bewoners als zij grote invloed hebben op die wijkactieplannen.'

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Landelijk Steunpunt Aandachtswijken en minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie. Naar voren komt dat in sommige gemeenten, zoals Nijmegen, Leeuwarden, Heerlen, Dordrecht, de Rotterdamse wijk Overschie en de Utrechtse wijk Zuilen bewoners al sterk betrokken worden bij het opstellen en uitvoeren van wijkactieplannen. Deze goede voorbeelden moeten nu navolging krijgen in andere gemeenten, waar bewoners wel mee praten maar waar de betrokkenheid beperkter is.

Depla vindt dat gemeenten die minder scoren met de inspraak van bewoners zich maximaal in moeten zetten de betrokkenheid van bewoners te vergroten: Buurten worden alleen weer van de bewoners als zij de kans krijgen om van hun wijk iets moois te maken. Ze moeten daarom samen met de gemeente en de wethouder leiding geven aan de uitvoering van wijkactieplannen, aldus het Kamerlid. Als bewoners onvoldoende betrokken zijn bij het maken van de plannen moeten ze gedurende de uitvoering de kans krijgen deze bij te stellen, stelt hij verder.

Op initiatief van de Partij van de Arbeid heeft het kabinet al 25 miljoen euro per jaar rechtstreeks beschikbaar gesteld voor bewonersinitiatieven. Depla: De PvdA staat pal voor die bewoners en zal zich inzetten om hen te helpen. Dat verwachten we ook van onze wethouders. Want iedere Nederlander verdient een goede buur(t).