Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Verhagen bezoekt China, Japan en Zuid-Korea

22-10-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Van 22 t/m 29 oktober brengt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) werkbezoeken aan China, Japan en Zuid-Korea.

In China vergezelt hij premier Balkenende bij de Azië-Europa conferentie die op vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober in Beijing plaatsvindt. Op deze top spreken 45 Europese en Aziatische landen onder meer over de financiële en economische situatie, internationale en regionale ontwikkelingen en de dialoog tussen culturen.

Op donderdag 23 oktober voeren de bewindslieden besprekingen met de Chinese president Hu Jintao en de Chinese premier Wen Jiabao, waarbij onder meer de betrekkingen met Nederland, de wederzijdse handel en de mensenrechten aan de orde zullen komen. Minister Verhagen heeft daarnaast een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Nederlandse zakengemeenschap en Chinese mensenrechtenverdedigers.

In Japan houdt minister Verhagen besprekingen met zijn ambtgenoot Nakasone. Nederland en Japan vieren in 2008 honderd vijftig jaar diplomatieke betrekkingen en in 2009 vierhonderd jaar handel.

Het bezoek aan Japan begint op maandag 27 oktober met een kranslegging op het Hodogaya-kerkhof, waar slachtoffers uit Nederland en de Gemenebestlanden zijn begraven die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Op de Aoyama Gakuin universiteit houdt hij een toespraak over de rol van Nederland en Japan bij de handhaving van vrede, veiligheid en mensenrechten, en zal hij na afloop vragen van studenten beantwoorden.

Verder reikt minister Verhagen de Deshima-prijs uit aan een Nederlands bedrijf als erkenning voor succes op de Japanse markt. Deshima is de naam van de handelspost van waaruit Nederland eeuwenlang als enige Westerse land handel mocht drijven met Japan.

In Zuid-Korea brengt minister Verhagen dinsdag 28 oktober een bezoek aan het gedemilitariseerde gebied, de bufferzone tussen Zuid- en Noord-Korea die wel wordt aangeduid als de laatste Koude-Oorlogsgrens ter wereld. Hij spreekt woensdag 29 oktober met zijn ambtgenoot Yu Myung-Hwan over de wederzijdse betrekkingen, de ontwikkelingen in de regio en de Nederlandse ervaringen met watermanagement. Verder zal hij in Seoel een Nederlands centrum openen voor de promotie van het hoger onderwijs en de uitwisseling van studenten.

Waar minister Verhagen zich tijdens de reis bevindt en waar hij zich op dat moment mee bezig houdt, is te volgen op een speciale website. Meer informatie en landendossiers over China, Japan en Zuid-Korea zijn beschikbaar op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.