Gemeente Breda

Project Verbetering Interactieve Communicatie

Klik hier voor vergroting.

indepraktijk.JPG

Gemeente lanceert nieuwe vormen van communicatie met de stad

Op woensdag 22 oktober om 14.00 uur geeft de gemeente in Theaterdinersalon De Avenue aan de Waterstraat 5 het startschot voor het project Verbetering Interactieve Communicatie, de vernieuwde opzet van de interactieve communicatie van de stad en haar inwoners.

Het belangrijkste uitgangspunt van het project is meedoen. Initiatieven van Bredanaars spelen daarbij een hoofdrol en dragen bij aan de kwaliteit van stad.

De gemeente zet vier platforms in waarmee zij de communicatie over die initiatieven ondersteunt en Bredanaars met elkaar verbindt, om op die manier samen de stad vorm te geven: lokale televisie, gedrukte media, de website www.breda-morgen.nl en stadsgesprekken. Deze vier staan niet op zich maar worden crossmediaal ingezet.

Het coalitieakkoord Kiezen voor elkaar dicht de communicatie met de inwoners van Breda een belangrijke plaats toe. De communicatie moet beter, opener en dichter bij mensen plaatsvinden. Breda moet meer en andere doelgroepen bereiken. Iedereen mag meedoen en iedere bijdrage is waardevol. De relatie met burgers staat voorop. De tijd waarin mensen alles aan de overheid overlaten in de verwachting dat die de dingen wel voor hen regelt is voorbij. Burgers doen het zelf. Dit project speelt in op die veranderende behoefte en verwachtingen.

Interactieve communicatie

Traditionele vormen van overheidscommunicatie zoals informeren, principes van hoor en wederhoor, procedures voor inspraak en klachten zijn van alle tijden en dus ook van deze tijd. Echter, de overheid moet ook participeren in initiatieven van burgers in plaats van andersom. Luisteren, leren en mogelijkheden voor de burger scheppen om volop mee te doen in het democratische proces. Alles staat of valt met de kwaliteit van de relatie tussen gemeente, bewoners en bedrijven. De gemeente Breda verbetert en vernieuwt daarom de huidige infrastructuur met vier platforms waar die relatie alle gelegenheid krijgt zich te ontwikkelen.

Stadsgesprekken

Stadsgesprekken zijn een middel om Bredanaars met ideeën met elkaar in contact te brengen. Deze gesprekken kunnen ontstaan op initiatief van bewoners of van de gemeente. Met behulp van de verschillende media worden gesprekspartners bij elkaar gezocht. Stadsgesprekken kunnen rondom een bepaald onderwerp plaatsvinden, maar ook zonder thema zijn. Het belangrijkste is dat initiatiefnemers met elkaar in contact komen. De stadsgesprekken worden uitgezonden via StadsTV Breda (Breda Future).

Website www.breda-morgen.nl

De website is een digitale ontmoetingsplaats waar mensen zonder tussenkomst van de gemeente contacten kunnen leggen, informatie uitwisselen en bijdragen leveren aan elkaars ideeën; dus zelf kunnen halen en brengen. Dit gebeurt op eigen kracht, zonder regie van buitenaf. Dit zal kunnen leiden tot vorming van virtuele en fysieke platforms rondom een gezamenlijk initiatief. De site speelt hierin een katalyserende rol. De site wordt vandaag, 22 oktober, gelanceerd.

Lokale TV: Breda Future en Expeditie Breda

Vanaf donderdag 23 oktober zendt de BRTS iedere week (behalve als er gemeenteraadsvergaderingen zijn) om 19.00, 21.00 en 23.00 uur het programma Breda Future uit. Dit programma wordt op vrijdag herhaald om
01.00, 10.00 en 16.00 uur. De uitzendingen zijn ook op www.breda-morgen.nl te zien. Breda Future laat de hoogtepunten uit de stadsgesprekken zien, gelardeerd met interviews van de deelnemers, reacties achteraf en aankondigingen van nieuwe uitzendingen.

Naast de stadsgesprekken in Breda Future komt er begin volgend jaar het programma Expeditie Breda waarin allerlei onderwerpen (politiek- bestuurlijk, sociaal maatschappelijk en actueel) aan bod komen.

Academie voor Waarderend vernieuwen

Bredanaars met elkaar verbinden en samen de toekomst van de stad vormgeven, gebeurt volgens de methode Waarderend Vernieuwen. Deze methode leidt tot gezamenlijke verantwoordelijkheid: mensen nemen deel aan het vormgeven van de stad en zijn bereid om verantwoordelijkheid te nemen en een actieve bijdrage te leveren aan de toekomst. Iedere bijdrage is waardevol. Meedoen is het belangrijkste!

Dit alles doet een appèl op andere competenties en vaardigheden van de ambtenaren. Er moet structureel en professioneel aandacht gegeven worden aan de kwaliteit van het persoonlijke optreden van de medewerkers. De oprichting van een interne Academie Waarderend Vernieuwen en een aantal proeven met deze methode moeten daar vorm aan geven: voor ambtenaren begint het werken aan een betere relatie met de Bredanaars bij de academie.

Breda, 22 oktober 2008