Vlaamse Overheid

Studenten kunnen leerkrediet online volgen

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 22 oktober 2008
Studenten van hogescholen en universiteiten kunnen de stand van hun leerkrediet voortaan online volgen op www.studentenportaal.be. Het leerkrediet is een virtuele rekening die tijdens de studieloopbaan toe- of afneemt naargelang een student slaagt of buist voor gevolgde vakken. Hiermee zet de overheid studenten aan om voldoende vooruitgang te boeken. Wie stelselmatig buist en zo geen leerkrediet meer overhoudt, krijgt het immers moeilijk om zich nog ergens in te schrijven.

In het hoger onderwijs wordt de zwaarte van een vak uitgedrukt in studiepunten. 1 studiepunt stemt in theorie overeen met 25 à 30 uur studeren. Een jaar voltijds studeren komt overeen met 60 studiepunten. Vanaf dit academiejaar krijgt elke student een leerkrediet van 140 studiepunten. Als studenten zich voor een vak inschrijven, wordt het overeenkomstige aantal studiepunten van het leerkrediet afgetrokken. De studiepunten van de opleidingsonderdelen waarvoor ze in eerste of tweede zit slagen, worden terug bij hun leerkrediet geteld. De eerste 60 studiepunten waar zij voor slagen worden bovendien dubbel terug bij het leerkrediet geteld.

Wie herhaaldelijk volledig faalt, kan zijn of haar leerkrediet zien slinken tot nul. Een student zonder leerkrediet is niet meer financierbaar: de instelling ontvangt hiervoor dus geen middelen. De instelling kan weigeren om deze student in te schrijven of kan een hoger inschrijvingsgeld vragen, tot maximaal het dubbele. Wie stopt met hoger onderwijs krijgt jaarlijks 10 studiepunten terug en kan zo opnieuw een startkapitaal van 60 punten verwerven.

Studenten kunnen de stand van hun leerkrediet en andere informatie over hun studieloopbaan in het hoger onderwijs voortaan volgen via www.studentenportaal.be. Ze loggen daarvoor in met hun digitale identiteitskaart of een federaal token (kaart met codes, uitgereikt door federale overheid).

Deze nieuwe toepassing is mogelijk dankzij de ontwikkeling van de Databank Hoger Onderwijs (DHO). Waar instellingen vroeger twee keer per jaar op een beveiligde manier hun volledige studentenbestand naar de overheid doorstuurden, wordt de inschrijving van een student nu meteen centraal geregistreerd. De leerkredietbewegingen die met deze inschrijving gepaard gaan, worden zo onmiddellijk bijgehouden. Als een student slaagt voor een vak, wordt dat voortaan ook centraal geregistreerd en wordt het leerkrediet van de student aangepast.

Behalve voor de studenten heeft de invoering van de DHO ook belangrijke voordelen voor de instellingen en de overheid. In tijden van flexibilisering, met mobielere studenten die zich vaker voor afzonderlijke vakken inschrijven, kunnen de instellingen zo toch een goed overzicht behouden. Ook voor de overheid is de invoering belangrijk, al was het maar omdat de nieuwe financiering van het hoger onderwijs voortaan rekening houdt met het aantal studiepunten waarvoor studenten inschrijven en slagen.

www.studentenportaal.be is een e-governmenttoepassing van de Vlaamse overheid. De analyse ervan is in het kader van de Vlaamse Integratie Projecten (VIP) mee gefinancierd door de Coördinatiecel Vlaams E-government (CORVE).

Hier vindt u een nota met technische uitleg.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be