Inspectie Verkeer en Waterstaat


Inspectie controleert transportbedrijven op veiligheidsadviseurs

Nieuwsbericht | 22-10-2008

De Inspectie Verkeer en Waterstaat voert in het najaar van 2008 een controle uit op de aanwezigheid van veiligheidsadviseurs bij transportbedrijven die zich bezighouden met het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit is nodig omdat bedrijven moeten voldoen aan de verplichting om een veiligheidsadviseur aan te stellen en niet duidelijk is of deze in alle gevallen ook daadwerkelijk is aangesteld. Het gaat om bedrijven in het wegvervoer, de binnenvaart en op het spoor.

Een veiligheidsadviseur is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor het op een zo veilig mogelijke manier uitvoeren van werkzaamheden bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. Hij geeft daarbij advies en ziet toe op de naleving van voorschriften. De veiligheidsadviseur staat onder verantwoordelijkheid van de bedrijfsleider.

De inspectie verzamelt in eerste instantie middels een in te vullen vragenlijst of een veiligheidsadviseur binnen het bedrijf is benoemd en hoe zijn functie is ingevuld. Daarna worden steekproefsgewijs bedrijven bezocht. Indien blijkt dat er geen veiligheidsadviseur is benoemd wordt het bedrijf in de gelegenheid gesteld er binnen een redelijke termijn alsnog een aan te stellen. Als er na het verlopen van die termijn nog geen veiligheidsadviseur is aangesteld wordt er proces-verbaal opgemaakt.