Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over watersportbelasting

22 oktober 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op vragen over watersportbelasting. Een groep deskundigen verkent de haalbaarheid van het instellen van een watersportbijdrage in Nederland. Het gaat hier niet om een belasting.

Meer informatie

De Voorzitter Tweede Kamer
der Staten Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE


1 oktober 2008 2080901610 DP. 2008/1315 22 oktober 2008

Kamervragen over watersportbelasting
Directie Platteland

Geachte Voorzitter,

Hiermee ontvangt u, mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden op de vragen van het lid Aptroot (VVD) van 1 oktober jl. over de invoering van een watersportbijdrage.

1, 2, 3 en 4
Is het waar dat u overweegt een watersportbelasting in te voeren? (De Telegraaf, 27 september 2008)
Zo ja, waarom hebt u tijdens het algemeen overleg met de Kamer op 10 september jl. over de Toerismebrief niet gemeld dat wordt gewerkt aan invoering van een watersportbelasting? Hebt u deze informatie bewust achtergehouden of is het idee ontstaan na het overleg van
10 september jl.?
Wat is de mening hierover van de staatssecretaris? Conform de genoemde actie in het Tweede meerjarenprogramma Vitaal Platteland 2007- 2013, en zoals genoemd in de Toerismebrief van 9 juni jl. heb ik in de zomer van 2008 een onafhankelijke groep van deskundigen (de Taskforce Versterking Recreatietoervaart) de opdracht gegeven om de technische en bestuurlijke haalbaarheid te verkennen van het instellen van een watersportbijdrage in Nederland. Het zal hier niet gaan om een belasting.
5
Tegen het licht van de tijdens het overleg gedane constatering dat watersport en binnenlands toerisme zijn vergeten in de Toerismebrief (reden waarom een nieuwe Toerismebrief aan de Kamer zal worden gestuurd), bent u van plan binnenlands toerisme en watersport serieus te nemen of blijft het bij een nieuwe belasting? Zoals in de Toerismebrief staat, wordt met een eventuele watersportbijdrage een verdere verbetering van de mogelijkheden voor de recreatieve toervaart beoogd. 6
Deelt u de mening dat nieuwe belastingen zoals de ingevoerde Vliegtaks en misschien in te voeren Watersportbelasting juist ten koste gaan van het toerisme en de Nederlandse economie?
Een eventueel in te voeren watersportbijdrage moet ten goede komen aan de mogelijkheden voor de recreatieve toervaart in Nederland. Ik verwacht dat een versterkte recreatietoervaart juist zal bijdragen aan het toerisme en de Nederlandse economie. Betreffende de op 1 juli 2008 ingevoerde vliegbelasting kan ik melden dat de staatssecretaris van Financiën, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, heeft toegezegd dat de werking van die belasting zal worden geëvalueerd wanneer daarmee voldoende ervaring is opgedaan. De staatssecretaris van Economische Zaken zal de eerste signalen van de impact van de vliegbelasting op Schiphol en het binnenkomend en uitgaand toerisme meenemen in de Vervolgbrief recreatie en toerisme. Zoals afgesproken tijdens het Algemeen Overleg over de Toerismebrief op 10 september 2008 zal de Vervolgbrief recreatie en toerisme voor de zomer van 2009 aan de Kamer worden aangeboden.
7
Bent u bereid, voordat weer een nieuw adviesorgaan («Taskforce Versterking Recreatietoervaart ») wordt ingesteld, de Kamer de samenstelling van de Taskforce en de opdracht aan dit adviesorgaan voor te leggen?
De Taskforce Versterking Recreatietoervaart heeft een concrete opdracht die staat omschreven in het bijgevoegde instellingsbesluit. Na afronding van zijn taak wordt de Taskforce weer opgeheven. Het ligt dus niet in de rede om een nieuw adviesorgaan in het leven te roepen.
Uiteraard zal ik de Kamer informeren over het kabinetsstandpunt aangaande de bevindingen van de Taskforce.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Platteland
Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3785004
Fax: 070 - 3786120