Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 21 oktober 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 21 oktober2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Grenzen natuurgebied Krimpenerwaard vastgesteld
Gedeputeerde Staten hebben de herziene begrenzing van het natuurgebied in de Krimpenerwaard vastgesteld. In het Veenweidepact Krimpenerwaard is vastgelegd dat in de Krimpenerwaard 2450 hectare nieuwe natuur wordt aangelegd. In de nieuwe natuur worden vooral weidevogelgebieden, botanische graslanden en natte natuurgebieden ontwikkeld. Het Zuid-Hollands Landschap gaat het grootste deel van de grond aankopen en beheren. Er is ook 659 hectare beschikbaar voor particulier natuurbeheer.

Het toekomstige natuurgebied ligt tussen de Hollandsche IJssel het riviertje de List en de Lek en tussen Gouda, Krimpen aan den IJssel en Schoonhoven.

Particuliere grondeigenaren niet buiten spel gezet Bij de verwerving van landbouwgrond en de overdracht aan terreinbeheerders zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of het Zuid-Hollandschap worden particuliere grondeigenaren niet buiten spel gezet.

Dit antwoorden gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van de CDA-fractie. Aanleiding voor de vragen was de veronderstelling dat subsidieverlening aan milieu- en natuurorganisaties strijdig zou zijn met Europese regels. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) heeft hierover advocatenkantoor Stibbe geraadpleegd. Dit kantoor heeft de FGP geadviseerd om de op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur de betrokken overheden te vragen om meer zicht te geven op de geboden grondprijzen en de gevolgde systematiek.

De volledige beantwoording van de vragen is te vinden op de website onder`statenvragen' nr. 2203

Geen formele verantwoordelijkheid voor opvang gewonde dieren De provincie is niet verantwoordelijk voor het vervoer en de opvang van in het wild levende gewonde dieren. Indien langs provinciale wegen gewonde dieren worden gevonden, wordt altijd de dierenambulance gebeld. Die vervoert de dieren naar de dierenarts en/of een dierenasiel.

Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren.

Om aanrijdingen met dieren zoveel mogelijk te voorkomen en de verkeersveiligheid te waarborgen, plaatst de provincie waarschuwingsborden, reflectoren of rasters.

De volledige beantwoording van de vragen is te vinden op de website onder 'statenvragen', nummer 2195.

Vijf miljoen euro voor projecten Deltanatuur
Het College van GS stelt in totaal vijf miljoen euro beschikbaar voor natuurprojecten in de Biesbosch en op het Eiland van Dordt. Het gaat om de polder Jongeneel Ruigt en het aangrenzende Zoetemelkskil in de Dordtse Biesbosch en om de polder Tongplaat die ligt op het Eiland van Dordt. Het worden gebieden met zoetwater getijdennatuur met kreken, slikken en rietmoerassen. De gebieden maken deel uit van Deltanatuur, een programma met ruim twintig projecten. Deltanatuur is onderdeel van het provinciaal Meerjarenprogramma 2007-2013 en moet voorzien in de aanleg van 2400 hectare natuur.

Geen kooldioxide bij vergassen van ganzen
De provincie heeft geen ontheffing verleend voor het gebruik van kooldioxide voor de vergassing van gevangen ganzen. Het bedrijf dat is ingeschakeld voor het vangen en doden van ganzen heeft niet om een dergelijke ontheffing gevraagd. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren. Het college antwoordt ook dat de manier van het tellen van ganzen betrouwbaar is. In het rapport Integrale ganzentelling Zuid-Holland 2007 is beschreven hoe de tellingen worden gecontroleerd. Eventuele dubbeltellingen worden eruit gehaald.

Het volledige antwoord op de vragen is te vinden op de website onder`statenvragen' nr. 2197

Actualisering ontgrondingenverordening: beperking van administratieve lasten GS hebben de Ontgrondingenverordening van Zuid-Holland geactualiseerd. De Ontgrondingenwet bepaalt dat het verboden is om zonder vergunning van GS een 'ontgronding' uit te voeren (iedere activiteit die een verlaging van met maaiveld of een waterbodem tot gevolg heeft). In de verordening van Zuid-Holland zijn echter ter voorkoming van overbodige en tijdrovende procedures categorieën van ontgrondingen vrijgesteld van de vergunningplicht.

Wel moest in de oude verordening de iniatiefnemer van zo'n vrijgestelde ontgronding zijn project aanmelden bij de provincie. Deze melding is in de nieuwe verordening niet meer nodig. De melding was louter bedoeld om inzicht te krijgen in de winning van oppervlaktedelfstoffen. Het rijksbeleid is er inmiddels op gericht om de behoefte aan delfstoffen in Nederland aan de markt over te laten.

Met het vervallen van de meldingsplicht worden de administratieve en bestuurlijke lasten beperkt.

Provincie heeft geen geld uitstaan bij probleembanken In antwoord op statenvragen van de VVD-fractie over de kredietcrisis heeft het college van GS laten weten dat een aantal gemeenten in Zuid-Holland geld bij probleembanken heeft uitstaan. Met de betrokken gemeenten zullen de nadelige consequenties in beeld worden gebracht. Daarna zal worden bezien of op basis van de financiële situatie van iedere gemeente afzonderlijk, het toezichtsregime moet worden verscherpt. De provincie zal stimuleren dat gemeenten gezamenlijk actie ondernemen om het geld terug te vorderen.

De provincie Zuid-Holland zelf heeft geen geld uitstaan bij probleembanken. Momenteel zijn alleen gelden ondergebracht bij financiële instellingen met AAA-rating. Dat is de hoogst mogelijke erkenning van kredietwaardigheid.

Startnotitie Inpassingsplan N 207 Zuidwestelijke Randweg Gouda Provinciale Staten heeft in haar vergadering van 8 oktober jl. besloten de Zuidwestelijke Randweg Gouda (ZWR Gouda) uit te voeren volgens het defintieve ontwerp. De aanleg van de weg zorgt voor een betere ontsluiting van de Krimpenerwaard, vermindert de druk van het verkeer op Gouda en verbetert de bereikbaarheid en leefbaarheid in de omgeving. De realisatie van dit nieuwe stuk N 207 is daarmee een fase verder. De volgende stap is het starten van de procedure ruimtelijke ordening. Gedeputeerde Staten hebben 15 juli jl. besloten zelf een inpassingsplan te maken, vanwege het provinciale belang van de ZWR Gouda. Eerder die maand besloot de gemeente Ouderkerk de samenwerking op te zeggen.

Een inpassingsplan is provinciaal bestemmingsplan, een instrument onder de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening. Gedeputeerde Staten hebben de startnotitie voor het opstellen van het inpassingsplan vastgesteld. De startnotitie beschrijft de hoofdlijnen en uitgangspunten voor het inpassingsplan. De startnotitie wordt ter goedkeuring aangeboden aan Provinciale Staten. Op het inpassingsplan is inspraak mogelijk. De verwachting is dat het inpassingsplan in het najaar van 2009 wordt vastgesteld.

Meer lezen over de ZWR Gouda? Zie de nieuwe informatiekrant, onder andere te vinden op de website.

Paardenpension mag naar Mient Kooltuin (Statenvragen nr. 220) Voor de locatie Valkenburg is een Integraal Structuurplan (ISP) opgesteld. De gemeente Katwijk heeft gebruik gemaakt van haar wijzigingsbevoegdheid van het bestemmingsplan om een paardenpension met loonbedrijf te verplaatsen naar het zuidelijke deel van de Mient Kooltuin. Door Statenleden van VVD en CDA zijn vragen gesteld over dit besluit. In hun antwoord geven Gedeputeerde Staten aan dat het paardenpernsion met loonbedrijf past binnen het ISP en de streekplanherziening. De gemeente heeft wat betreft de wijziging correct gehandeld.

Het volledige antwoord op de vragen is te vinden op de website onder `statenvragen'.

Subsidies

Aan het Waterschap Hollandse Delta, gemeente Oostflakkee, is een subsidie toegekend van 798.508 euro ten behoeve van fietspad 270 (Den Bommel-Ooltgensplaat)

Aan het recreatieschap Rottemeren is een subsidie toegekend van 1.371.724 euro ten behoeve van fietspad 365 (Eendragstpolder).

Aan de gemeente Zoeterwoude is een subsidie toegekend van 328.656 euro voor het realiseren van fietspad 401 (Broekweg Zoeterwoude

Aan de Stichting "Alliance for the University for Peace" is een subsidie toegekend van 5000 euro.

Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Aan de directie van de Derde Merwedehaven B.V. te Terneuzen is een last onder dwangsom opgelegd vanwege overschrijding van het jaarlijkse maximale debiet van te onttrekken grondwater ten behoeve van de afvalberging Derde Merwedehaven te Dordrecht.

Aan de directie van Palace Hotel Holland B.V. te Noordwijk is een last onder dwangsom opgelegd in verband met onvoldoende badwaterkwaliteit van drie whirlpools.

Aan Sita in Gorinchem is een last onder dwangsom opgelegd vanwege het niet tijdig indienen van de elektronische E-PRTR rapportage.