Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

SMAAK 38: De gesprekken
SMAAK 38 wordt in week 43 verspreid. Er wordt wat afgepraat. Over de nieuwste TBS-inrichting in Almere bijvoorbeeld, voordat iemand die had gezien, gingen de geruchten dat het een waar Gesamtkunstwerk zou zijn met een voorbeeldige integratie van kunst en architectuur. De vorige Rijksbouwmeester, Mels Crouwel, vond het een staaltje overheidsarchitectuur waarmee je voor de dag kon komen. In deze SMAAK zetten we zijn woorden om in daden: hoe ziet die inrichting er dan uit? Opvallend is de verwerking van kunstwerken in het gebouw, zoals de cover van SMAAK toont, een reuzenhoofd waarachter een verhoogde ontmoetingsruimte blijkt te zijn. Het is een creatie van Michel Huisman. Het gebouw zelf lijkt zich bijna weg te cijferen in het landschap, zo subtiel zijn de vleugels gecomponeerd.

De nieuwe Rijksbouwmeester, Liesbeth van der Pol, begon haar baan met fietsen en spreken. Ze verkende Nederland op de fiets en stelde daarbij vast dat het landschap voor langzaam verkeer aangenaam en onbedorven is. Hoe anders is dat panorama vanaf de snelweg. Ze sprak daarnaast met allerhande ingewijden, inclusief de specialisten op het atelier, over de portefeuille die ze sinds 15 augustus in handen heeft. En ze besloot door te gaan op de koers die haar voorgangers heeft ingezet. Van der Pol combineert haar bureau DOK met het werk als Rijksbouwmeester. Haar conclusie: Ik heb the best of both worlds.

De minister van VROM, Ella Vogelaar, liet zich informeren door allerlei belangen- en wijkorganisaties over de krachtwijken, waar ze eens per jaar ook nog eens gaat kijken. Ze wilde van de Rijksgebouwendienst weten of het streven om over twee jaar rijksgebouwen brandveilig gemaakt kon worden, haalbaar was (veel, niet alle). Na twee jaar van voorbereiding en overleg komt het voor Vogelaar nu aan op de uitvoering van het beleid betreffende de prachtwijken. Haar begroting is in ieder geval daarop ingesteld.