D66

Persoonsgegevens passagiers niet langdurig opslaan

22 oktober 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is tevreden dat de Tweede Kamer er voorlopig niet mee instemt persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers van en naar de Europese Unie (EU) langdurig op te slaan. Minister Hirsch Ballin zegde de Kamer vandaag toe dat besluitvorming daarover nog niet aan de orde is.

Nut en noodzaak onduidelijk

"Het gaat om de elementaire vraag of we dit willen", aldus Pechtold. "De minister heeft nog altijd niet duidelijk kunnen maken waarom het systeem er moet komen. Er is nooit aangetoond waar huidige bevoegdheden tekort schieten en waar nieuwe bevoegdheden nodig zijn."

Geen groen licht vanuit Nederland

Eerder dit jaar weigerde de minister een D66-motie over nut en noodzaak van dit systeem uit te voeren, hoewel deze door een ruime meerderheid in de Kamer aangenomen werd. De Tweede Kamer is het ook nu in meerderheid met Pechtold eens dat vanuit Nederland nog geen groen licht gegeven mag worden voor dit plan van de Europese Commissie.

Bescherming persoonsgegevens

D66 heeft nog altijd veel vragen over de bescherming van persoonsgegevens. De sociaal-liberalen waarschuwden al eerder dat het een illusie is dat de samenleving veiliger wordt wanneer burgers allerlei persoonsgegevens aan de overheid afstaan. Pechtold: "Wij waken ervoor dat de overheid elk intiem detail van het privéleven van burgers te weten komt."