Surinaamse kinderen leren het belang van handenwassen 22 oktober 2008, Paramaribo - Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan 3,5 miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag aan de gevolgen van diarree of longontsteking. De goedkoopste en meest effectieve manier om besmetting met deze ziektes tegen te gaan is simpelweg goed en vaak je handen wassen met zeep.

Een gezondheids-
inspecteur legt Surinaamse kinderen het belang van handenwassen met zeep uit. Foto: Unicef/NielsHaak/2008
Een gezondheids- inspecteur legt Surinaamse kinderen het belang van handenwassen met zeep uit. Foto: Unicef/NielsHaak/2008

Om het belang van handenwassen te promoten, werd tijdens de eerste internationale Dag van het Handenwassen op woensdag 15 oktober in meer dan zeventig landen over de hele wereld hieraan aandacht besteed. Een van de landen waar veel aandacht is geschonken aan de Dag van het Handenwassen is Suriname. Met hulp van Unicef heeft het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) in Suriname een aantal activiteiten georganiseerd om het handenwassen met zeep te promoten.

Wastechnieken
Voor en tijdens de Dag van het Handenwassen is door middel van voorlichting op verschillende basisscholen in Suriname extra aandacht geschonken aan het belang van handenwassen met zeep.

Surinaamse schoolkinderen leren elkaar hoe je je handen goed wast. Foto: Unicef/Niels Haak/2008
Surinaamse schoolkinderen leren elkaar hoe je je handen goed wast. Foto: Unicef/Niels Haak/2008

De schoolkinderen hebben geleerd waarom handenwassen eigenlijk zo belangrijk is en welke 'technieken' je daarvoor kunt gebruiken. Van deze activiteiten is een informatiespotje gemaakt dat op 15 oktober door verschillende televisiezenders in Suriname is uitgezonden.

Onder belangstelling van de toegestroomde pers kregen de kinderen de kans te laten zien op welke manier je het beste je handen kunt wassen. Voor de Surinaamse schoolkinderen was de viering van deze dag erg leerzaam. De 13-jarige Sabrina: "Soms waste ik mijn handen niet. Maar nu weet ik dat het belangrijk is om ziektes te voorkomen, want het maakt alle bacteriion dood."

Tekst: Niels Haak/Unicef Suriname