Gemeente 's-Hertogenbosch

22-10-2008
Vernieuwing woonwijk De Moerputten

Gedurende de afgelopen jaren is door gemeente, woningcorporatie Zayaz en bewoners hard gewerkt aan vernieuwing van De Moerputten. We kunnen spreken van een geslaagde overgang van woonwagencentrum naar een prachtige, gewone Bossche woonwijk. De wijk heeft bijna 350 inwoners en 80 woningen (voorheen staanplaatsen). Foto De Moerputten

De plannen voor De Moerputten dateren al uit de jaren negentig. Sociale problemen, acties van bewoners en een achteruitgang van de woningen waren voor gemeente en corporatie aanleiding om plannen voor de wijk te ontwikkelen. In 1999 startte de gemeente met de renovatie in het kader van het Grotestedenbeleid.

Nieuwe woningen, leeflaag, wegen en groen
Behalve de aanpak van de woningen, heeft de wijk een nieuwe leeflaag gekregen en is de openbare ruimte compleet vernieuwd. Op 24 oktober vieren we samen met bewoners de afronding van de renovatie in De Moerputten. Daarnaast vieren we de oplevering i.s.m. het Ministerie van VROM in februari 2009.

Intensieve samenwerking met bewoners
Behalve de aanpak van de stenen en het groen, hebben de betrokken organisaties samen veel tijd gestoken in contacten met individuele bewoners. Bewoners zijn aangesproken op hun plichten en ook nadrukkelijk gewezen op hun rechten. Ook het instellen van een team met de zorg voor deze wijk heeft bijgedragen aan verbetering van het sociale klimaat in De Moerputten. Dit is een unieke en succesvolle aanpak gebleken. Vooral door de intensieve samenwerking met bewoners en betrokken organisaties in de stad.