Gemeente 's-Hertogenbosch

22-10-2008
Advies Jheronimus Bosch 500

Op 20 oktober 2008, hebben de externe informateurs Martijn Sanders en Ad 's-Gravesande hun advies Jheronimus Bosch 500 aangeboden aan het gemeentebestuur. Het advies voor de manifestatie in het kader van het 500e sterfjaar van Jheronimus Bosch is samengevat in een bijzondere uitgave. Het advies omvat een stedelijk programma op hoofdlijnen en een calculatie van benodigde middelen.

Het college heeft met grote waardering kennisgenomen van het advies. Het grote enthousiasme van de informateurs over levensvatbaarheid, nut en effecten van Jheronimus Bosch 500 voor de stad spreekt het college bijzonder aan. Het college heeft ook grote waardering voor de intensieve betrokkenheid in de plannen van de stedelijke culturele instellingen, in het bijzonder die van het Noordbrabants Museum en het Jheronimus Bosch Art Center.

Tot op heden heeft het college gekoerst op een eenmalig cultureel evenement. De informateurs adviseren in hun rapport om het zwaarder aan te pakken en de kansen die zich aandienen voor de stad, maximaal te benutten. De voorgestelde aanpak van de informateurs zal namelijk een grote culturele impuls geven aan de stad door middel van een spannende, brede, hoogwaardige en meerjarige culturele manifestatie. Bovendien zal deze meerjarige culturele manifestatie vanwege de economische spin-off en de hefboomwerking naar andere projecten het karakter hebben van een cultureel structuurversterkend project. Het college vindt dit een geweldige kans voor de stad en wil over de keuze tussen eenmalig cultureel evenement en structuurversterkende meerjarige culturele manifestatie de discussie voeren met de gemeenteraad.

Reacties
Het advies van de informateurs is voor iedereen beschikbaar via een aparte website: www.jheronimusbosch500.nl. Het college rekent op een grote belangstelling voor dit advies en kijkt uit naar de reacties van inwoners van 's-Hertogenbosch. Reacties zijn welkom via: jheronimusbosch500@s-hertogenbosch.nl. Via dit adres kan het adviesrapport ook worden opgevraagd voor toezending.