TNO: Mobiliteitsaanpak Eurlings op juiste pad

Met schone en slimme techniek is nog veel mobiliteitswinst te behalen

22 oktober 2008 - De Mobiliteitsaanpak die minister Eurlings vandaag met olympische ambitie heeft gepresenteerd, biedt de juiste benadering om de bereikbaarheidsproblematiek de komende jaren aan te pakken. Het is wel van belang nu de ambitie bestuurlijk verder uit te werken, voorwaarden te scheppen en in gesprek met industrie en kennisorganisaties de oplossingen te ontwikkelen en in te voeren.

TNO is met minister Eurlings van mening dat nog veel winst te behalen valt. We kunnen de files niet oplossen, maar met een robuuster wegennet en slimme en schone technologie wel de files en de CO2-uitstoot met tientallen procenten verminderen. Belangrijke elementen zijn:

Robuust wegennet

TNO herkent en ondersteunt de aandacht voor een robuust wegennetwerk dat antwoord moet geven op de toenemende kwetsbaarheid van het huidige wegennetwerk. Een robuuster netwerk is veel minder vatbaar voor verstoringen door bijvoorbeeld ongelukken, waardoor de voorspelbaarheid van de reistijd toeneemt. Een robuust netwerk vermindert de filetijd als gevolg van incidenten met 30%, zo blijkt uit een studie die TNO eerder dit jaar voor de ANWB maakte. En uit een nog lopend onderzoek voor de Raad voor Verkeer en Waterstaat blijkt dat alleen op basis van reistijdverliezen de kosten van een niet-robuust netwerk gaat oplopen van 1 miljard per jaar nu tot 4 miljard in 2030.

Extra geld en stevig beleid

TNO heeft voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat uitgerekend dat 40% minder uitstoot CO2 door het verkeer in 2040 ambitieus maar haalbaar is met technologische innovaties en toepassing van alternatieve energiebronnen, vooral elektrische voertuigen. Schone technologie kost extra geld en de aangegeven CO2 reductie kan alleen tot stand komen als er stevige beleidsmaatregelen worden genomen. Nederlandse maatregelen kunnen de technische ontwikkeling en Europese beleidsvorming versnellen.

Intelligente transportsystemen ITS

Het is jammer dat in de Mobiliteitsaanpak van minister Eurlings maar beperkt aandacht is voor Intelligente transportsystemen (ITS). TNO verwacht op basis van eigen studie dat door ITS de komende 10 tot 15 jaar grote voordelen te halen zijn: tot 50% minder files, tot 25% minder verkeersdoden, 10% minder uitstoot van CO2 en ruim 15% minder luchtvervuiling. In de periode tot 2040 zullen de gunstige effecten van ITS nog groter zijn. ITS is de verzamelnaam voor de toepassing van ICT in verkeer en vervoer. Wat betreft het wegverkeer valt daarbij onder andere te denken aan filewaarschuwings-systemen, verkeers- en reisinformatie op maat en adaptieve cruise control.

Meer informatie rapporten en andere documenten zijn HIER te vinden.