Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering Leterme Un: Nederlands tweederangstaal (22/10/08)

De N-VA verzet zich fel tegen het Protocol van Londen. Dit zorgt ervoor dat octrooien niet langer vertaald moeten worden in alle EU-talen maar enkel nog in het Frans, Engels en Duits. Voor het Nederlands is geen plaats meer. Toch stelt de regering Leterme vandaag aan het parlement voor om dit verdrag goed te keuren. De N-VA belooft weerwerk, tot en met een eventueel belangenconflict in het Vlaams parlement indien dat nodig zou blijken.

Vanaf vandaag buigt de Senaat zich over de goedkeuring van het protocol. Al jaren dringen vooral werkgeversorganisaties aan op een goedkoop uniform Europees systeem voor octrooiregistratie. Opdat een octrooi rechtsgeldig zou zijn in heel Europa moet men nog steeds het octrooidossier volledig vertalen in de taal van elke lidstaat. Zo kan dus iedereen het dossier inkijken in de eigen taal, vooral nuttig om te vermijden dat men zelf gelijkaardige uitvindingen zou registreren of ongewild zou plagiëren. In de praktijk komt dit dikwijls neer op de vertaling van honderden bladzijden met een volledige beschrijving van alle aspecten van de uitvinding, een dure zaak.

Het Protocol van Londen (oktober 2000) past daar enigszins een mouw aan. Het stelt dat iedere lidstaat die als één van de officiële talen het Engels, Frans of Duits heeft, geen andere vertalingen meer mag opleggen aan de octrooiaanvrager. De lidstaten die niet het Engels, Duits of Frans als officiële taal hebben, zoals bv. Nederland, kunnen enkel opleggen dat de conclusies van het dossier vertaald worden. Concreet betekent dit dat, wat België betreft, zelfs de eigen inwoners hun uitvindingen in het Frans (of Engels of Duits) zullen moeten laten beschermen. Ook de dossiers van alle andere uitvindingen die in België beschermd zijn, zullen niet langer in het Nederlands consulteerbaar zijn. Zelfs de conclusie mag niet in het Nederlands.

Heel wat Europese landen verzetten zich tegen het verdrag omdat het enkel en alleen op maat geschreven is van de grote talen en lidstaten. Het Europees octrooibureau toont daarentegen zelf aan dat de kostenbesparing amper 4 tot 10 procent zou bedragen. De regering Leterme Un degradeert het Nederlands tot een huis- en keukentaal. Het kan toch niet dat de Vlamingen straks zelfs in eigen land niet meer terecht kunnen in hun eigen taal? Ik onderschrijf volledig dat er één Europees octrooi moet zijn. Maar waarbij eenieder die een octrooi aanvraagt en eenieder die een octrooi wil inzien, dat ook in de eigen taal kan, zegt senator Louis Ide.

Europees parlementslid Frieda Brepoels stelt voor dat er één octrooisysteem komt in Europa, maar waarbij de vertaalkosten worden gedragen door de EU en niet verhaald worden op de octrooiaanvragers. Ook met het systeem dat nu wordt voorgesteld zijn er nog heel wat kosten voor de aanvrager, want het dossier moet steeds naar het Engels, Frans en Duits vertaald worden. Maar bovenal spreekt het toch voor zich dat de EU al haar talen moet respecteren. De Europese pluriformiteit is een zegen, een rijkdom. Die rijkdom heeft inderdaad een kostprijs, maar precies omdat de verscheidenheid van talen een wezenskenmerk is, moet de Unie bereid zijn die kostprijs zonder meer zelf te betalen. Gaan we straks ook stoppen met het vertalen van documenten van pakweg het Europees parlement? Dat gebeurt toch ook op kosten van de EU zelf?

Vlaams parlementslid Geert Bourgeois wijst er op dat er tijdens de federale regeringsonderhandelingen in Hertoginnedal, met de N-VA aan de onderhandelingstafel, nochtans een consensus bestond tussen alle partijen, inclusief de Franstalige, dat een Europese octrooiregeling álle talen in België gelijk zou moeten behandelen.

De N-VA zal ook nu alles in het werk stellen om de goedkeuring van het protocol van Londen te verhinderen. Als de Senaat en de Kamer het verdrag goedkeuren, zal Bourgeois in het Vlaams parlement een belangenconflict inroepen om het verdrag alsnog te dwarsbomen.

Auteur:
Louis Ide, Senator N-VA & Frieda Brepoels, Europees parlementslid N-VA Geert Bourgeois, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be