Openbaar Ministerie


* >Internationale hackers aangehouden in Oekraïne en Rusland

Internationale hackers aangehouden in Oekraïne en Rusland

22 oktober 2008 - Landelijk Parket

img_08971.jpg (18 Kb)

Internationale samenwerking van het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche met politie- en veiligheidsdiensten heeft geleid tot de aanhouding van drie hackers in Rusland en de Oekraïne, die vermoedelijk betrokken zijn bij digitale aanvallen op bankrekeningen in West- Europa.

De gisteren bekend gemaakte operatie in de Oekraïne en Rusland komt voort uit een onderzoek door het Team High Tech Crime naar een virusaanval op rekeninghouders van ABN AMRO Bank in 2007. Klanten van de bank ontvingen in maart 2007 een spammail met een virus. Rekeninghouders kwamen daarna niet meer op de echte website van de bank, maar werden omgeleid naar een zeer sterk gelijkende nepsite in het buitenland.

Vervolgens werden frauduleuze overboekingen toegevoegd aan betalingsopdrachten zonder dat de klanten dat in de gaten hadden. De bank heeft destijds aangifte gedaan van computervredebreuk en oplichting. De schade was meer dan 100.000 euro.

De katvangers moesten het geld van de getroffen ABN AMRO-klanten op hun rekening laten storten, de bedragen contant opnemen en via moneytransfers overboeken naar weer andere katvangers in Rusland en de Oekraïne.

Het strafdossier dat is opgemaakt door het Team High Tech Crime is met het oog op verder onderzoek in de Oekraïne en Rusland in z'n geheel in het cyrillisch vertaald. Deze zomer is het dossier door het Landelijk Parket en het Team High Tech Crime overgedragen. Het is voor het eerst dat dergelijke internationale samenwerking met de Oekraïne en Rusland mogelijk bleek.

In verschillende steden in de Oekraïne en Rusland is beslag gelegd op computers en ander bewijsmateriaal voor de onwettige activiteiten van de verdachten. De vermoedelijke hackers zijn jonge, afgestudeerde ICT-ers. Zij zouden gebruik gemaakt hebben van virussoftware en daarmee computers van rekeninghouders van buitenlandse banken hebben besmet.