Gemeente Harlingen


rampbestrijdingsplan veerdiensten waddenzee

8 Burgemeesters ondertekenen Rampbestrijdingsplan Veerdiensten Waddenzee

Het Rampbestrijdingsplan Veerdiensten Waddenzee is een feit. Vanmiddag hebben acht burgemeesters dit plan tijdens een officiële bijeenkomst in Harlingen ondertekend. In dit rampbestrijdingsplan zijn de taken van alle bij de bestrijding van een incident met een veerboot op de Waddenzee betrokken diensten beschreven. Het rampbestrijdingsplan is gemaakt voor de veerdiensten tussen de Nederlandse Waddeneilanden en de vaste wal en het verkeer tussen Eemsmond en Borkum, met uitzondering van de veerdienst Den Helder - Texel. Deze laatstgenoemde verbinding heeft reeds een apart rampbestrijdingsplan.

Bert Swart, burgemeester van Schiermonnikoog en voorzitter van de stuurgroep van het Rampbestrijdingsplan Veerdiensten: "Het was echt nodig dat er een Rampbestrijdingsplan Veerdiensten kwam. Er bestonden wel plannen voor de bestrijding van zware ongevallen of rampen op het vaste land en op de boot, maar de aansluiting tussen die plannen was nog onvoldoende. Daarnaast is een incident of ongeval met een veerboot een van de `maatrampscenario's' waarop we geprepareerd willen zijn. Het is een goed plan geworden: Geen theoretisch gedoe, maar geënt op de praktijk en de uitvoering van de oefeningen door zowel de operationele als bestuurlijke partners".
In de begeleidende stuurgroep zitten acht burgemeesters: van Dongeradeel, Harlingen, De Marne, Eemsmond, Schiermonnikoog, Terschelling, Ameland en Vlieland.

Implementatie
Er volgt nu een fase van implementatie van het Rampbestrijdingsplan Veerdiensten, o.a. bij de veerdiensten, de diverse meldkamers, de Hulpverleningsdiensten, de Kustwacht en Rijkswaterstaat en alle overige betrokken organisaties zoals de KNRM en de Brandweer. Al deze organisaties zijn vertegenwoordigd in het Waddenzeebrede Waddexoverleg, een operationele werkgroep waarin de drie betrokken Veiligheidsregio's en de waterpartijen samenwerken. Waddex is tevens verantwoordelijk voor het opstellen van de oefenjaarplannen waarin de diverse oefeningen met de veerboten worden vastgelegd.

Digitale versie
Via www.fryslan.nl/crw (Digitale documenten) is de digitale versie van het Rampbestrijdingsplan Veerdiensten te downloaden. Kijk ook op deze website voor meer informatie over het Coördinatieplan Rampenbestrijding Waddenzee, het CRW.

---

reageren