VVD


22-10-2008

Rapport Deltacommissie onvoldoende onderbouwd

De VVD heeft kritische vragen gesteld over de totstandkoming van het rapport van de Deltacommissie 2008.

Woordvoerder Helma Neppérus: "Het gaat mij vooral om de onderbouwing van de berekeningen over de voorspelde waterstijging. De VVD vindt het vanzelfsprekend van belang dat wij ons tegen het stijgende water beschermen, maar wij willen wel graag weten op welke berekeningen wij ons moeten baseren. Die wijken namelijk nogal af van wat eerder werd voorspeld."

Het rapport werd 3 september gepresenteerd, maar de onderzoeksgegevens zijn tot op heden niet openbaar gemaakt.
Wel worden inmiddels kritische kanttekeningen geplaatst bij het onderzoek en de resultaten, met name bij de conclusie dat de zeespiegelstijging in het jaar 2100 1.30 meter zal bedragen en in het jaar 2200 wellicht meer dan twee meter, veel hoger dan door het KNMI aangegeven.

"Ik heb de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat gevraagd de onderzoeksgegevens van de Deltacommissie openbaar te maken. Volgens het rapport van de Deltacommissie moet Nederland komend jaar beginnen met `bouwen aan de toekomst', een project dat ons de komende eeuw 100 miljard euro zal kosten. Adviezen die zulke grote gevolgen hebben, moeten gebaseerd zijn op openbaar onderzoek", aldus Neppérus.

Klik hier om de vragen van de VVD te lezen.

22 oktober 2008

Helma Neppérus: h.nepperus@tweedekamer.nl