Gemeente Onderbanken


Raad van State tikt Ministeries van Defensie en VROM wederom op de vingers

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 22 oktober 2008 de beroepen van de minister van VROM en de staatssecretaris van Defensie tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie Limburg over het bestemmingsplan "Buitengebied Onderbanken" van de gemeente Onderbanken ongegrond verklaard. De gemeente is zeer verheugd over deze uitspraak.

Het bestemmingsplan heeft onder meer betrekking op een deel van de Schinveldse bossen waarboven AWACS-vliegtuigen vliegen, van en naar de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. De minister en de staatssecretaris vinden dat in het bestemmingsplan een regeling had moeten worden opgenomen voor een obstakelvrije zone, een zogenoemde 'vliegfunnel', in het verlengde van de start- en landingsbaan van het militaire vliegveld Geilenkirchen. Hierdoor zou het bestemmingsplan het mogelijk maken, om zonder vergunning van de gemeente, bomen in de invliegfunnel te kappen.

Volgens het oordeel van de Raad van State heeft de provincie goedkeuring aan het bestemmingsplan mogen verlenen, omdat in het plan voldoende rekening is gehouden met de aanwezigheid van de vliegbasis. Bij de afweging van de provincie speelde bovendien de zogenaamde NIMBY-procedure, waartegen ten tijde van de goedkeuring nog beroep liep, een belangrijke rol. Deze NIMBY-vrijstelling is inmiddels op 18 juli 2007 door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigd.

Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.