Gemeente Werkendam
BR>

Persbericht convenant voorschoolse educatie

Woensdag 22 oktober hebben de gemeente Werkendam, de Stichting Peuterspeelzalen, de kinderopvanginstellingen Trema, het consultatiebureau en Baboffel kinderdagverblijven b.v. het convenant voorschoolse educatie ondertekend. Het belangrijkste doel van dit convenant is dat kinderen van twee en drie jaar met een taalachterstand worden verwezen naar peuterspeelzalen of kinderopvang die een programma bieden met extra aandacht voor taalontwikkeling: voorschoolse educatie.

In het convenant is afgesproken dat de jeugdgezondheidszorg verpleegkundigen van het consultatiebureau ouders informeren over de voorschoolse educatie en doorverwijzen naar de peuterspeelzalen of de kinderopvang wanneer hun kind een taalachterstand heeft. De instelling waar naar wordt verwezen wordt op de hoogte gebracht van de taalachterstand. Vervolgens koppelt zij terug naar het consultatiebureau of het kind is aangemeld.

Wanneer peuterspeelzalen of kinderopvang een taalachterstand bij kinderen signaleren, melden zij dit bij het consultatiebureau. Het consultatiebureau kan hier dan extra op letten bij een volgend bezoek. Op deze manier worden alle kinderen met een taalachterstand nadrukkelijk doorverwezen naar de voorschoolse educatie én krijgen de instellingen gezamenlijk een duidelijk beeld of de kinderen uiteindelijk ook extra aandacht krijgen.

De gemaakte afspraken passen binnen het onderwijsachterstandenbeleid van de gemeente Werkendam. Dit beleid is er op gericht dat peuters en kleuters met een taalachterstand extra aandacht krijgen op de peuterspeelzalen, kinderopvang en basisschool.

Bijzonder aan het convenant is dat de instellingen hebben afgesproken om gezamenlijk de beste aanpak te regelen voor het kind. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat een kind dat naar de kinderopvang gaat, ook baat heeft bij de Bas-groep op de peuterspeelzalen, dan wordt dit geregeld. Ook is afgesproken dat de instellingen andere zorgen over de ontwikkeling van een kind met elkaar bespreken. Voor het uitwisselen van de persoonsgegevens wordt uiteraard eerst toestemming gevraagd aan de ouders.

In het voorjaar wordt er een bijeenkomst voor de uitvoerders georganiseerd.