VVD


22-10-2008

"Bosnië nog lang niet klaar voor EU-lidmaatschap"

Jules Maaten in debat over akkoord EU-Bosnië

Morgen wordt in het Europees Parlement gestemd over een resolutie over het Stabilisatie- en Associatieakkoord (SSA) tussen de EU en Bosnië- Herzegovina. VVD-Europarlementariër Jules Maaten steunt het verdrag, maar wil wel dat dit gebruikt wordt om het land op een aantal belangrijke punten te doen hervormen en moderniseren. Vanmiddag is het plenaire debat in het Europees Parlement.

Jules Maaten: "Bosnië is nog lang niet klaar voor het EU-lidmaatschap. Wat betreft staatsinrichting en rechtspraak moet er in Bosnië nog het nodige gebeuren. Ook moet er meer aandacht besteedt worden aan het opsporen en berechten van oorlogsmisdadigers, de bestrijding van corruptie en internationale misdaad. De EU moet dit verdrag gebruiken om druk uit te oefenen op Bosnië, om op deze punten vooruitgang te boeken."

Daarnaast moeten andere terreinen volgens Maaten worden verbeterd: "Bosnië zal alle beperkingen op de invoer van EU-goederen moeten opheffen, en er moet streng gekeken worden naar de rechten van minderheden, die op dit moment niet genoeg beschermd worden."

Afgelopen april voldeed Bosnië-Herzegovina aan de eisen van de EU, nadat het twee politiediensten (een Servische en Moslim-Kroatische) had samengevoegd. Het zogeheten SSA regelt nauwgezet de samenwerking tussen de EU en Bosnië en biedt het land allerlei handelsvoordelen en economische voordelen. Bosnië is het laatste land op de westelijke Balkan dat een dergelijk verdrag met de EU aangaat.