Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

College van Gedeputeerde Staten van
Noord-Brabant
Postbus 90151

5200 MC 's-Hertogenbosch

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n)
9 oktober 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGW 2008/1575 - Onderwerp
SNIP 3 beslissing rivierverruiming Overdiepse Polder

Geacht college,

Op 30 september 2008 heb ik van u de resultaten van de optimalisaties ontvangen die u in overleg met de Stuurgroep Overdiepse Polder hebt doorgevoerd. Met genoegen informeer ik u dat ik op basis hiervan een positieve SNIP 3 beslissing heb genomen en instem met het projectontwerp voor de Overdiepse Polder. Ik waardeer de snelheid waarmee u dit proces samen met de programmadirectie Ruimte voor de Rivier hebt doorlopen zeer en betreur het dat de media tussentijds een ander beeld hebben gecreëerd van de constructieve samenwerking tussen de verschillende partijen.

In mijn brief van 4 juli 2008 heb ik reeds geconstateerd dat met het projectontwerp voor de Overdiepse Polder de hydraulische taakstelling van 30 cm uit de PKB met circa 3 cm niet wordt gehaald. Uit de toetsing door de programmadirectie Ruimte voor de Rivier in samenwerking met Deltares, blijkt dat het verschil grotendeels wordt veroorzaakt door een te gunstige modelschematisatie uit de PKB fase. Daarnaast blijkt dat er geen kosteneffectieve manieren zijn om de taakstelling wel te halen, zonder de ruimtelijke kwaliteit ernstig aan te tasten.

Ik concludeer op basis van de uitgevoerde optimalisaties in het ontwerp en in de raming dat er voor het project Overdiepse Polder circa 111 miljoen nodig is. Gezien de bijdrage van de provincie aan het project in verband met de verrekening van de compensatieverplichting voor de bouw van de keersluis Kromme Nol heb ik 103 miljoen (prijspeil 2008) voor het project gereserveerd.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 070 351 78 95 Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

VenW/DGW 2008/1575

Het budget zal definitief worden vastgesteld op het moment dat op basis van de aanbesteding het uitvoeringsbesluit wordt genomen. Daarom hecht ik er aan dat bij de voorbereiding van de uitvoering en de marktbenadering kansen worden gecreëerd voor optimalisaties. Zo kunnen de betrokken organisaties er samen voor zorgen dat het gereserveerde bedrag ook toereikend blijft. De Programma Directie Ruimte voor de Rivier heeft hierin een belangrijke en ondersteunende rol.

Deze projectbeslissing (SNIP3) markeert de overgang naar de realisatiefase. Uw inzet bij het vervolgproces is voor de continuïteit van groot belang. Ik waardeer het dan ook zeer dat mevrouw Moons voorzitter van de Stuurgroep Overdiepse Polder blijft. Met de beoogde realisator van de maatregel, het waterschap Brabantse Delta, zal ik een aparte realisatieovereenkomst aangaan. Daarin worden afspraken vastgelegd over scope, tijd, geld en risico's. Bij het opstellen van deze overeenkomst zullen ook de aandachtspunten uit uw visie op de realisatiefase aan de orde komen.

Ten aanzien van beheer en onderhoud heeft u inzicht gegeven in de kosten en verantwoordelijkheden. De financiering van het toekomstige beheer en onderhoud zal voor de uitvoering in een door de betrokken partijen goedgekeurd beheerplan moeten worden vastgelegd. Hiervoor zullen nog enkele stappen moeten worden gezet. Aandachtspunt hierbij is wat de daadwerkelijke meerkosten ten behoeve van de veiligheid zijn en welke beheer- en onderhoudskosten tot de reguliere taken van de verantwoordelijke partijen gerekend kunnen worden.

Ik zie uit naar een continuering van de constructieve samenwerking met uw college, het waterschap en de bewoners, opdat de daadwerkelijke uitvoering zo spoedig mogelijk kan starten.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---