Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

College van Burgemeester en wethouders
Postbus 10007

8000 GA Zwolle

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n)
9 oktober 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGW 2008/1574 - Onderwerp
SNIP 3 beslissing uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler uiterwaarden

Geacht college,

Op 11 juli 2008 heb ik uw projectontwerp voor de uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden ontvangen. Graag wil ik mijn waardering uitspreken voor de voortvarendheid en het enthousiasme waarmee u dit integrale ontwerp tot stand hebt gebracht.

Uit uw advies blijkt dat de vereiste waterstanddaling wordt bereikt en de ruimtelijke kwaliteit wordt verbeterd binnen de randvoorwaarden van tijd en geld. Ook blijkt dat het ontwerp kan rekenen op draagvlak bij bestuurders en medewerking van de betrokkenen. Ik heb daarom 17 miljoen (prijspeil 2008) gereserveerd voor de uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden.

Het budget zal definitief worden vastgesteld op het moment dat op basis van de aanbesteding het uitvoeringsbesluit wordt genomen. U geeft zelf in uw ontwerp al aan dat er mogelijkheden zijn om het benodigde budget met circa 1 miljoen te reduceren. Uiteraard ga ik ervan uit dat alles in het werk wordt gesteld om deze mogelijkheden te benutten. Daarnaast hecht ik er aan dat bij de voorbereiding van de uitvoering en de marktbenadering kansen worden gecreëerd voor optimalisaties. Zo kunnen de betrokken organisaties er samen voor zorgen dat het gereserveerde bedrag ook (meer dan) toereikend blijft. De Programma Directie Ruimte voor de Rivier heeft hierin een belangrijke en ondersteunende rol.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 070 351 78 95 Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

VenW/DGW 2008/1574

Wel vraag ik u om, gegeven het gereserveerde bedrag, het projectontwerp aan te passen om de morfologische effecten in het zomerbed te verminderen. Deze aanpassing mag uiteraard niet ten koste gaan van de te realiseren waterstanddaling.

Deze projectbeslissing (ook wel bekend als SNIP3) markeert de overgang naar de realisatiefase. Ik ben dan ook verheugd dat de continuïteit van planfase naar de realisatie geborgd wordt door de Stuurgroep Realisatiefase. Met de beoogde realisator van de maatregel, het waterschap Groot Salland, zal ik een aparte realisatieovereenkomst aangaan. Daarin worden afspraken vastgelegd over scope, tijd, geld en risico's. Uw SNIP
3 advies is leidend bij het opstellen van het Programma van Eisen voor de realisatie van de maatregel.

Ten aanzien van beheer en onderhoud heeft u inzicht gegeven in de kosten en verantwoordelijkheden. De financiering van het toekomstige beheer en onderhoud zal voor de uitvoering in een door de betrokken partijen goedgekeurd beheerplan moeten worden vastgelegd. Momenteel wordt uitgewerkt hoe de financiering voor natuur- en sedimentbeheer kan worden geregeld door de ministeries van LNV en V&W. Het beheer en onderhoud van de dijk, wegen en recreatieve elementen behoort tot de reguliere taken van de daarvoor verantwoordelijke partijen. Ik ga er daarom vanuit dat dit door deze partijen wordt gefinancierd.

Het door u ingeleverde advies is door de Programmadirectie Ruimte voor de Rivier (PDR) getoetst en vastgelegd in de bijgevoegde bevindingennota (zie bijlage 1). Ik verzoek u hiervan kennis te nemen en de genoemde aandachtspunten mee te nemen in de overgangsfase tussen planstudie en realisatieovereenkomst. Met het oog op de realisatieovereenkomst zal de bevindingennota ook naar het waterschap Groot Salland worden verstuurd.

Ik zie uit naar een continuering van de constructieve samenwerking met uw college en het waterschap, opdat de daadwerkelijke uitvoering zo spoedig mogelijk kan starten.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---