Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4

2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n)
22 oktober 2008 3 Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGW 2008/1573 -

Onderwerp
Twaalfde Voortgangsrapportage Ruimte voor de Rivier

Geachte voorzitter,

Het programma `Ruimte voor de Rivier' is op 15 mei 2001 door u aangewezen als Groot Project. Conform de Regeling Grote Projecten stuur ik u hierbij, mede namens de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de twaalfde voortgangsrapportage van het programma Ruimte voor de Rivier over de eerste helft van 2008.

Eind juni is de bestuursovereenkomst met de gemeente Nijmegen voor de Dijkteruglegging Lent getekend. Daarmee is aan het einde van de verslagperiode voor bijna alle maatregelen uit de PKB Ruimte voor de Rivier een bestuursovereenkomst gesloten of een projectopdracht gegeven. Alleen voor een vijftal dijkversterkingen, de kadeverlaging Biesbosch en de Uiterwaardvergraving Meinerswijk is er nog geen bestuursovereenkomst.

In vervolg op de bestuursovereenkomsten en projectopdrachten is in de verslagperiode voor 14 maatregelen een zogenaamd Plan van Aanpak vastgesteld, waarmee het totaal op
23 komt. Op basis van een Plan van Aanpak is het mogelijk om de inschatting van het moment waarop een projectbeslissing kan worden genomen te verbeteren. Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGW 2008/1573

Zoals te verwachten is, is bij sommige maatregelen sprake van versnelling, terwijl bij andere vertraging optreedt. In de voortgangsrapportage is de versnelling en vertraging aangegeven ten opzichte van de in de PKB afgegeven data voor de projectbeslissing en is waar nodig de in de PKB afgegeven uiterste datum voor de projectbeslissing geactualiseerd.

Voor de maatregel Ontpoldering Noordwaard is na afronding van de 12e Voortgangsrapportage vastgesteld dat de datum voor de projectbeslissing voorjaar 2009 wordt in plaats van begin 2009, zoals in de voortgangsrapportage wordt gemeld.

Voor de maatregelen waarbij de projectbeslissing naar achteren schuift, is nagegaan of de einddatum van 2015 in gevaar komt. Vooralsnog is de verwachting dat alle maatregelen nog steeds voor 2015 gereed zijn. Wel begint voor de meest ingrijpende maatregelen de planning krap te worden. Daarom worden voor deze projecten versnellingsmaatregelen doorgevoerd. Dat betekent dat werkzaamheden parallel worden uitgevoerd en dat anticiperend op de realisatie de vergunningenaanvragen in gang zijn gezet, de GWW- sector bij de voorbereidingen van de uitvoering is betrokken en vastgoedaankopen worden gedaan.

In de verslagperiode zijn de eerste voorstellen ingediend voor een projectbeslissing. Het gaat om Ontpoldering Overdiepse Polder, Dijkverlegging Westenholte en Uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaard. Voor zowel de dijkverlegging als de uiterwaardvergraving wordt de vereiste waterstanddaling bereikt en de ruimtelijke kwaliteit verbeterd binnen de randvoorwaarden van tijd en geld. Bij de Ontpoldering Overdiepse Polder wordt de vereiste waterstandsdaling (net) niet gehaald en heb ik in verband met de hoge kostenraming gevraagd enkele optimalisaties door te voeren. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vereiste waterstanddaling niet wordt gehaald omdat het effect van de maatregel ten tijde van de PKB door de toenmalige hydraulische modellen werd overschat. Verder heeft de provincie voortvarend het dijkontwerp en de raming voor het project aangepast, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid en de ruimtelijke kwaliteit. Ik ben dan ook verheugd u te kunnen meedelen dat ik voor alle drie de maatregelen inmiddels een positief besluit heb genomen. Dat betekent dat voor deze drie projecten de voorbereidingen voor de uitvoering kunnen starten.

De voortgangsrapportage maakt melding van een zogenaamde scopewijziging. Voor de maatregel `Ontpoldering Noordwaard ` is in de verslagperiode vastgesteld dat in de PKB geen rekening is gehouden met de gevolgen voor het dijkvak Steurgat in ditzelfde plangebied. Daarom wordt de maatregel `Ontpoldering Noordwaard' uitgebreid met de dijkverbetering Steurgat, waarbij de inzet is de dijkverbetering te realiseren binnen het bestaande budget. Dit betekent een wijziging van de PKB maatregel `Ontpoldering Noordwaard'. Om deze reden is in de voortgangsrapportage de dijkverbetering Steurgat opgenomen als scopewijziging.


---

VenW/DGW 2008/1573

Tot slot maak ik u attent op de assurance mededeling van de Departementale Auditdienst bij deze voortgangsrapportage. Normaal gesproken treft u deze aan per 31 december. Om reden van spreiding van werkdruk, is ervoor gekozen de assurance mededeling voortaan aan U af te geven bij de voortgangsrapportage per 30 juni. Daarom heeft de bijgevoegde assurance mededeling eenmalig betrekking op de verslagperiode van een half jaar (van januari tot en met juni jl.). De volgende assurance mededeling wordt afgegeven bij de voortgangsrapportage per 30 juni 2009.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---