CDA

Conferentie over ontheemden in Europa

Tweede Kamerlid Corien Jonker sprak afgelopen donderdag in Oslo op een conferentie ter evaluatie van Guiding Principles on Internal Displaced Persons (IDPâs).

IDPâs zijn ontheemden, gevlucht voor gewapend geweld of natuurlijke crisissen zoals overstromingen, orkanen en aardbevingen. In de wereld zijn 26 miljoen mensen ontheemd, momenteel is dat de grootste humanitaire crisis. Vaak krijgen zij geen enkele bescherming of steun van de nationale autoriteiten van hun land en zij leven daardoor in erbarmelijke omstandigheden zonder uitzicht op terugkeer naar hun thuis. Dit was tien jaar geleden de reden voor de Verenigde Naties om principes te ontwikkelen in de hoop dat staten deze over zouden nemen. Tijdens het conferentie werd geëvalueerd en vooruitgekeken naar hoe de principes nog beter nageleefd konden worden.

Als voorzitter van de Commissie Migratie, Vluchtelingen en Bevolking van de Raad van Europa concentreerde Jonker zich op de situatie in Europa. Binnen de 47 lidstaten van de Raad van Europa herbergen elf landen in totaal 2,5 miljoen ontheemden. Zij kon niet anders dan constateren dat we ook in Europa hebben gefaald, ondanks alle inspanningen en beleid. De aantallen ontheemden nemen ook in Europa niet af, en door de oorlog tussen Georgië en Rusland zijn er zelfs 128.000 personen bijgekomen. Jonker: âWe zouden als Europa meer moeten investeren in het voorkomen van de aanleiding waarom mensen moeten vluchten. Deze verantwoordelijkheid dient ook opgenomen te worden door de internationale gemeenschap. Daarnaast is de politieke wil om daadwerkelijk tegemoet te komen aan de bescherming en ondersteuning van de ontheemden bepalend. Principes of wetgeving, zonder goede wil gebeurt er niets in de lokale gemeenschappen of kampen waar de ontheemden verblijven.â

Meer over de conferentie kunt u vinden op
www.internal-displacement.org.

---