Nieuw-Vlaamse Alliantie


Lerarenopleidingen onder druk (22/10/08)

Het aantal leerkrachten en het aantal studenten in de lerarenopleiding is de laatste tijd onderwerp van maatschappelijk en politiek debat. Zo ondervroeg Open VLD vandaag minister Vandenbroucke over de drastische daling van het aantal studenten in de academische lerarenopleiding als gevolg van het nieuwe decreet op de lerarenopleiding. De N-VA sluit zich aan bij deze bezorgdheid, maar wil de discussie opentrekken naar alle lerarenopleidingen. Uit cijfers van minister Vandenbroucke, opgevraagd en geanalyseerd door Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn, blijkt immers dat zowat alle lerarenopleidingen kampen met een forse daling van het aantal studenten en met een zwakkere instroom.

Uit de vergelijking met vijf jaar geleden (schooljaar 2002-2003) blijkt het volgende:

1. In de lerarenopleidingen voor het kleuteronderwijs zijn er 14% minder studenten (1.141 studenten in 2007-2008 tegenover 1.329 in 2002-2003).

2. In de lerarenopleidingen voor het lager onderwijs is dit liefst 23% minder (1.556 tegenover 2.016).

3. In de lerarenopleidingen voor het secundair onderwijs (de vroegere regentaten) zien we wel een lichte stijging met 8% (2.267 studenten tegenover 2.118).

4. In de academische lerarenopleidingen (de vroegere licentiaten) is de daling het grootst. Het aantal studenten in een academische lerarenopleiding als specifieke afstudeerrichting in het opleidingsprogramma van een master-opleiding is erg laag: het aantal inschrijvingen voor 2007-2008 bedroeg slechts 73 studenten.
5. In 2007-2008 hadden slechts 89 personen een LIO (leraar-in-opleiding)-aanstelling. Deze laatste formule blijkt dus niet aan te slaan.

Ook de kwaliteit van de instroom daalt al jaren. Zo daalt de instroom van mensen met een ASO-diploma als vooropleiding in alle opleidingen, maar vooral in de lerarenopleidingen SO (de vroegere regentaten) springt de daling het meest in het oog.

Uit de vergelijking met vijf jaar geleden (schooljaar 2002-2003) blijkt het volgende:

1. 17% van de mensen in de opleiding kleuteronderwijs hadden vijf jaar geleden een ASO-vooropleiding, in 2007-2008 was dit 16,9%.
2. In het lager onderwijs was er een meer significante daling van 45% naar 42%.

3. In de lerarenopleiding SO is er een daling van 42% tot maar liefst 33%.

De N-VA is bezorgd om deze evolutie en vraagt dringend een grondig debat over deze kwestie. In onze ogen bestaat de enige oplossing uit het herwaarderen van het beroep van leerkracht, zowel maatschappelijk als financieel. Leerkrachten verdienen het om opnieuw gewaardeerd te worden voor de bijzonder belangrijke taak die ze op zich nemen. De regering moet bovendien dringend werk maken van het stimuleren van de instap van de zogenaamde zij-instromers (mensen met beroepservaring in andere sectoren), o.a. door het overnemen van de anciënniteit in de privésector, zoals overigens afgesproken in het regeerakkoord.

Paniek is voorbarig, maar het nieuwe decreet betreffende de lerarenopleidingen zou geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd moeten worden. Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn zal de minister vragen om hier eerstdaags werk van te maken.

Auteur:
Piet De Bruyn
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be