Gemeente Lopik

Nieuws

Gemeenteraad stelt kadernota Kunst en Cultuur vast

Op 21 oktober 2008 heeft de gemeenteraad de kadernota Kunst en Cultuur vastgesteld. Daarnaast wordt onderzocht of het oprichten van een cultuurhistorische vereniging en een streekmuseum haalbaar zijn.

De gemeente Lopik wil tevens samen met de gemeenten IJsselstein en Montfoort een Lopikerwaard Cultuurprijs instellen. De Cultuurprijs is gericht op amateurkunst en wordt eens in de twee jaar uitgereikt tijdens een speciaal daarvoor georganiseerde gala-avond.

Kunst en cultuur in Lopik

In juni 2007 besloot de gemeente Lopik een kadernota Kunst en Cultuur op te stellen. Hiervoor sloot de gemeente Lopik een convenant met de provincie Utrecht, in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik. Dit is een landelijk programma van het ministerie van OCW, gericht op het genereren van meer publiek voor en meer actieve deelnemers aan kunst en cultuur.

Tot 2007 was het gemeentelijke cultuurbeleid niet vastgelegd in een beleidsnota. De gemeente Lopik financierde wel instellingen en activiteiten op cultureel gebied, zoals de regiobibliotheek Lek en IJssel met twee vestigingen in Lopik en Benschop en een bibliotheekbus, amateurverenigingen, de Open Monumenten-dag, cultuureducatiebeleid op scholen, de gemeentelijke Monumentencommissie en incidenteel grote uitvoeringen van toneel- en muziekverenigingen.

Met de input vanuit interviews, gesprekken, enquêtes en bijeenkomsten met het culturele veld is een gezamenlijke visie op kunst en cultuur geformuleerd en tot de oprichting van het Cultureel Platform Lopik (CPL) besloten.

De Interne en extern functie van cultuurbeleid
Enerzijds vervult het cultuurbeleid een interne functie. Het schept de juiste voorwaarden, zodat zoveel mogelijk inwoners in contact komen met kunst en cultuur en zich bewust worden van hun directe culturele omgeving. Maar het cultuurbeleid heeft ook een belangrijke externe functie door bij te dragen aan de bekendheid van de unieke culturele waarden van de gemeente Lopik buiten de gemeentegrenzen. De gemeente Lopik wil de komende jaren haar aanbod op het gebied van kunst en cultuur verdiepen en verbreden, een grotere cultuurparticipatie bereiken, de culturele identiteit van onze gemeente krachtig op de kaart zetten, onderlinge samenhang in activiteiten versterken en het cultureel profiel krachtig uitdragen binnen en buiten Lopik.