Werkgeversvereniging AWVN

Aanpassing belastingverdrag Nederland - Oostenrijk

Datum: 22 oktober 2008

Op 8 oktober 2008 is een wijzigingsvoorstel bij het belastingverdrag Nederland - Oostenrijk getekend. De wijziging heeft betrekking op het voorkomen dubbele belastingheffing voor in Oostenrijk wonende artiesten en beroepssporters, die in Nederland deelnemen aan sportevenementen en andere optredens.

Tot nu toe is een dubbele belastingheffing voor deze groep voorkomen door toepassing van de zogenaamde "vrijstellingsmethode". Bij deze methode krijgt de betreffende persoon een korting op de te betalen belasting in Oostenrijk, ongeacht het bedrag dat hij in Nederland aan belasting betaalt.
Daarvoor in de plaats komt nu de verrekeningsmethode. Bij de verrekeningsmethode is de korting op de belasting die betrokkene in Oostenrijk moet betalen niet hoger dan de belasting. die hij in Nederland betaalt. Eerder dit jaar is met Estland eenzelfde regeling afgesproken.

De wijziging houdt verband met de regeling voor buitenlandse beroepssporters, artiesten en buitenlandse gezelschappen die per 1 januari 2007 in Nederland geldt. Deze regeling bepaalt dat onder voorwaarden buitenlandse sporter etc. in Nederland geen loon- of inkomstenbelasting hoeven te betalen. Om te voorkomen dat er helemaal geen belasting over de gage wordt betaald is de regeling nu aangepast.