Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Mobiliteitsaanpak omarmt ANWB-pleidooi voor robuust wegennet

Den Haag, 22 oktober 2008

De ANWB is verheugd dat minister Camiel Eurlings het ANWB-pleidooi voor een robuust wegennet heeft omarmd in de vandaag gepresenteerde Mobiliteitsaanpak. De bond dringt er bij de minister en staatssecretaris op aan om zo snel mogelijk met de lagere overheden in overleg te gaan om plannen concreet te maken en te realiseren. Voor de realisering van het robuuste wegennet en overstappunten is dit overleg van cruciaal belang.

Een duidelijke scheiding aanbrengen in regionaal verkeer en doorgaand verkeer en reservecapaciteit inbouwen om flexibel te zijn bij onderhoud, ongevallen en calamiteiten, heeft de volledige steun van de ANWB. Het bestrijdt onvoorspelbaarheid van reistijden, de grootse ergernis van de weggebruikers die in files verzeild raken.

Dat de minister 40 miljoen extra vrij maakt voor mobiliteitsmanagement ziet de ANWB als een steun in de rug voor de beweging Nederland Bereikbaar. Meer dan 120 bedrijven, die zich bij Nederland Bereikbaar hebben aangesloten willen hun medewerkers mogelijkheden en keuzen bieden zodat zij buiten, of op een andere manier, in de ochtend- en avondspits kunnen reizen. De diverse stimuleringsmaatregelen spreken de ANWB erg aan.

De ANWB pleit om, vergelijkbaar met het wegennet, ook een visie te ontwikkelen voor een robuust OV-netwerk in relatie tot het wegennet. Door goede koppeling van de netwerken kunnen beide elkaar versterken. In het verlengde hiervan doet de ANWB de suggestie de koppelpunten van beide vervoerssystemen te leggen buiten de stedelijk ringen in plaats van daarbinnen.

Nederland Bereikbaar is gestart door de ANWB, NS en Rabobank en probeert werkgevers en werknemers bewust te maken van hun invloed op de bereikbaarheid van Nederland. Zij roept op om vastgeroeste patronen in het werk- en het vervoerspatronen te doorbreken. Inmiddels hebben een honderdtal bedrijven, organisaties en overheden zich bij de beweging aangesloten. www.nederlandbereikbaar.nl




Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB