Ingezonden persbericht


Persbericht

TU/e brengt met IME Technologies werktuigbouwkundige kennis naar bedrijfsleven

De faculteit Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft het initiatief genomen om wetenschappelijke kennis toegankelijker te maken voor het bedrijfsleven. Hiertoe is het bedrijf IME Technologies opgericht. Bij IME kunnen bedrijven terecht voor toegepast onderzoek en advies op maat. Tevens ontwikkelt het bedrijf innovatieve producten die voortkomen uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Decaan Werktuigbouwkunde, prof. dr. ir. René de Borst legt uit waarom de faculteit dit initiatief heeft genomen: "Bij de faculteit Werktuigbouwkunde kwamen regelmatig vragen binnen voor kortlopend onderzoek. Deze vragen konden niet gehonoreerd worden, omdat ze lange termijn wetenschappelijk onderzoek zouden verstoren. Met IME Technologies zijn kortlopend onderzoek en ontwikkeling buiten de faculteit georganiseerd, waardoor we het bedrijfsleven flexibeler kunnen bedienen. De faculteit vindt het belangrijk dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek door het bedrijfsleven gebruikt kunnen worden. Mede hierdoor kunnen we als TU/e een effectieve bijdrage leveren om Nederland als innovatieve kenniseconomie op de kaart te zetten."

Bij IME Technologies kunnen multinationals, MKB-bedrijven en non-profit organisaties terecht. Op dit moment voert het bedrijf al diverse kortlopende onderzoeksprojecten uit waaronder het ontwerp van de besturingssoftware voor een hoognauwkeurige meetmachine. Andere projecten zijn het onderzoek naar de technische haalbaarheid van een ijsverpakking en de ontwikkeling van een nieuwe funderingsmachine. Voor een aantal van deze projecten zijn door bedrijven innovatievouchers ingezet. Daarnaast biedt IME het bedrijfsleven de kans om gebruik te maken van binnen de faculteit ontwikkelde innovatieve technologieën door deze als product op de markt te brengen. Het eerste product wordt een meetmachine met de naam Pirouette waarmee het materiaalgedrag van kunststoffen gekarakteriseerd kan worden.

IME Technologies is een volle dochter van de TU/e-Holding en gevestigd op de faculteit Werktuigbouwkunde. Het bedrijf wordt geleid door dr. ir. Jan van Helvoirt en ir. Ramon Solberg. Beiden zijn opgeleid aan de Eindhovense opleiding Werktuigbouwkunde. Ir. Alfons Bruekers, directeur Bedrijfsvoering geeft aan dat de faculteit geen rechtstreekse rol speelt in de bedrijfsvoering van IME, maar wel vertegenwoordigd is in de Raad van Commissarissen die toezicht houdt op het bedrijf. IME wil uitgroeien tot een bedrijf van 15 personen met in 2012 een omzet van tweeënhalf miljoen euro. Een deel van de winst van IME Technologies vloeit direct terug naar de onderzoeksgroepen van de faculteit. Dit geld kan geïnvesteerd worden in nieuw onderzoek.

Noot voor de redactie (