Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst Rotterdam

Nr. 176

22 oktober 2008

Binnenkort beëdiging nieuwe handhavers Stadstoezicht

Rotterdam introduceert nieuw instrument bij aanpak van overlast

Het college van B. en W. heeft besloten om vanaf 1 januari 2009 meer op te treden tegen overlast op straat. De gemeente Rotterdam gaat overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening en de Afvalstoffenverordening strenger aanpakken. Het gaat om overtredingen als wildplassen, niet aanlijnen van honden, niet opruimen van hondenpoep, afval op straat gooien en vervuilen van de weg. Stadstoezicht gaat hiervoor het nieuwe instrument van de bestuurlijke strafbeschikking inzetten.

De vier grote gemeenten kunnen - vooruitlopend op de landelijke invoering in 2010 - al met ingang van 1 januari 2009 gebruik maken van de 'bestuurlijke strafbeschikking'. Met de bestuurlijke strafbeschikking kunnen gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) op straat een aankondiging van de bestuurlijke strafbeschikking opleggen. Het Openbaar Ministerie (OM) verstuurt daarna de definitieve strafbeschikking aan de overtreder. Als de overtreder de strafbeschikking niet betaalt en niet in verzet komt, kan het OM executiemaatregelen nemen.

Stadstoezicht

De ruim 500 medewerkers van Stadstoezicht krijgen vanaf volgend jaar ruimere bevoegdheden om tegen de overtredingen op te treden. Dit heeft het college besloten op basis van de resultaten van de proef die afgelopen jaar in de deelgemeente Charlois heeft plaatsgevonden. Zo kunnen zij overtreders daadwerkelijk bekeuren in plaats van waarschuwen. Ook krijgen ze de bevoegdheid om tot aanhouding over te gaan als overtreders hun legitimatiebewijs niet tonen, beledigingen of bedreigingen uiten of agressief gedrag vertonen tegen medewerkers van Stadstoezicht. De onwillige overtreders worden naar het politiebureau gebracht en vervolgd door het Openbaar Ministerie. In afwachting van de politie en alleen als het echt nodig is, mogen de handhavers van Stadstoezicht de geweldsbevoegdheid en handboeien gebruiken. Hiervan wordt alleen in uiterste instantie gebruik gemaakt. Deze nieuwe manier van optreden tegen overlast wordt de komende drie jaar ingevoerd in de hele stad.

Werving en opleiding

De dienst Stadstoezicht is recent gestart met de werving van 30-40 handhavers om tijdig te kunnen inspelen op deze nieuwe ontwikkelingen. De eerste lichting van de ruim 500 interventiemedewerkers van Stadstoezicht - die worden omgeschoold tot 'brede handhaver' - wordt in de tweede helft van november beëdigd als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Naast de opleiding tot BOA hebben zij ook een intensieve training gevolgd om hun nieuwe bevoegdheden goed toe te passen.

noot voor de redactie/