Ingezonden persbericht


Melkweg PROGRAMMA wo 22 oktober t/m za 1 november 2008

|datum|aanv|deur |entré|zaal  |vvk   |programma                            |
|     |.   |     |e    |      |      |                                     |

* Lidmaatschap verplicht tenzij anders vermeld

MELKWEG MUZIEK

wo 22 okt | Amsterdam Dance Event 2008

Amsterdam Dance Event is 's werelds grootste club festival en Europa 's belangrijkste muziekconferentie voor dance en elektronische muziek. Van 22 tot en met 26 oktober vinden er tijdens het festival op 40 locaties in Amsterdam optredens plaats van meer dan 700 DJ's en acts. Het evenement, dat dit jaar voor de dertiende maal plaatsvindt, trekt jaarlijks 80.000 muziekliefhebbers en 2.000 muziekprofessionals vanuit de hele wereld en vormt hiermee het epicentrum van de mondiale elektronische muziekindustrie. Door de explosieve groei van het evenement heeft de organisatie besloten het festival- en conferentieprogramma met een dag uit te breiden.

ADE 2008 zal woensdag 22 oktober in de Melkweg van start gaan met Dr. Lektroluv in de Max terwijl The Hacker, Agoria en Kiko electro bangers zullen spinnen in de Oude Zaal. Deze officiële opening van het ADE wordt gepresenteerd door PIAS en NEWS.

wo 22 okt | (ADE) NEWS & PIAS present: A Different Lektroluv Nite | (Official ADE Opening Party)

The MAX - NEWS: Dr. Lektroluv (Lektroluv/NEWS, BE) / live: Shameboy (541/NEWS, BE) / live: The Subs (Lektroluv/NEWS, BE) / Terry Toner (Electronation, Amsterdam) Oude Zaal - PIAS: The Hacker (Different/PIAS, FR) / Agoria (Different/PIAS, FR) / Kiko (Different/PIAS, FR) De Melkweg heeft met haar progressieve dansavond Klinch al ruimschoots bewezen het dansbare kaf van het koren te kunnen scheiden en heeft ook dit jaar met Amsterdam Dance Event -in samenwerking met de labels PIAS en N.E.W.S.- weer een dampend - voetjes van de vloer - programma tot in de late uurtjes voor de ultieme nachtbrakers verzorgd. Het is de groengemaskerde dokter Lektroluv die je met zijn dwars door je heen scheurende en snijdende assistenten helemaal ziek zal gaan draaien. Hiervoor heeft de Belg het beste materiaal uit dansbaar België en Frankrijk laten aanrukken. In The Max een volledige Belgische line-up met dikke Vlaamse beaten waar een flinke scheut vette techno vanaf druipt. De Oude Zaal richt zich nog zuidelijker en staat geheel in het teken van tres bien Franse electro en techno. Dr. Lektroluv, Shameboy, The Subs, The Hacker, Agoria en Kiko zullen met sarcastisch plezier genadeloos aan de knoppen draaien om die beentjes eens flink af te matten. Dus dans tot je groen ziet, want de Dokter staat paraat!

do 23 okt | (ADE) klinch: Dave Clarke presents | DJ Hell / Abe Duque / Counterpart

Dave Clarke (Whitenoise, Amsterdam) / DJ Hell (International Deejay Gigolo Records, Berlin) / live: Abe Duque (Abe Duque Records, New York) / live: Counterpart (6277/Axis, Amsterdam) / Max Durante (Truckstop76th, Rome) / Estroe (klinch/EevoNext, Rotterdam) / live: Aux 88 (Puzzlebox, Detroit) / Ritzi Lee (Underground Liberation, Amsterdam) / Raymon Hollander (Planet Delsin, Amsterdam)

Voor het derde jaar op rij organiseert de Melkweg tijdens het Amsterdam Dance Event een avond samengesteld door de succesvolle Brits/Nederlandse dj-producer Dave Clarke. Naast gevierd techno dj is Dave Clarke sinds enkel jaren succesvol radio dj. Op 3FM presenteert hij wekelijks het programma 3VOOR12WHITENOISE, een programma waarin hij de grenzen van de dancemuziek voorbij gaat. Dit jaar voegt Clarke aan zijn activiteiten een ware clubtour toe. Uiteraard mag de Melkweg hierin niet ontbreken. Op donderdag 23 oktober worden beide zalen van de Melkweg gevuld met een zinderende en diverse line-up, met onder andere DJ Hell, livesets van Abe Duque, Aux 88 en Counterpart en natuurlijk Mr. Clarke himself.

vr 24 okt | (ADE) Resident Advisor & Innervisions present A Critical Mass | Schwarz/Âme/Dixon

live: Schwarz / Âme / Dixon (Innervisions, Berlin)

dj's: Marcus Worgull (Innervisions, Wuppertal) / Âme (Innervisions, Berlin) / Dixon (Innervisions, Berlin)

vr 24 okt | (ADE) Major League - Full on Vinyl | Sub Focus/Black Sun Empire

Sub Focus (Ram Records, UK) / Black Sun Empire (BSE Recordings, NL) / TC (D-Style Recordings, UK) / Limewax (Freak Recordings, NL) / Icicle (Shogun Audio, NL) / Pamb & Harsh (Elementz, NL) / Dreazz (Citrus Recordings, NL) Het Amsterdam Dance Event is het grootste club festival ter wereld met meer dan 700 DJ's en acts in 40 Amsterdamse clubs. ADE vindt dit jaar voor de 13e keer plaats en Major League is er opnieuw bij! Op vrijdag 24 oktober is de Max van de Melkweg het podium voor Major League Drum 'n Bass. Op Major League staan tijdens ADE twee van de meest gevraagd DJ's in het Engelse club circuit achter de draaitafels, Subfocus en 'Rockstar' TC. Een ding is dan ook zeker tijdens Major League Full on Vinyl.het dak gaat eraf! Zoals jullie van ons gewend zijn op Major League is ook de top van de Nederlandse scene van de partij. Onder meer Black Sun Empire, Limewax en Dreazz laten horen waarom Nederland een van de meest toonaangevende landen is in de mondiale drum 'n bass scene. Met MC's Dart en Dapper als hosts is het feest compleet. It's going down!

za 25 okt | (ADE) klinch: SuperRauw | Digitalism dj set / Crookers / Tommie Sunshine e.a.

The MAX: Digitalism dj set (Kitsuné/Virgin, DE) / Crookers (Southern Fried Records, IT) / Tommie Sunshine (Ultra Records, USA) / live: Melomanics (Black Label, NL) / Joost van Bellen (Rauw, NL)

Oude Zaal - hosted by Little Sexmachine: Tittsworth (T&A Records, USA) / Daniel Haaksman (Man Recordings, BR) / Wannabe A Star (Man Recordings, NL) / Beesmunt Soundsystem (Amstereo Galaxy, NL)

zo 26 okt | Fall Out Boy

zo 26 okt | (ADE) This Is Little Mountain Rocks ADE - Sander Kleinenberg / Deadmau5

The MAX: This Is Room: Sander Kleinenberg (Little Mountain Recordings, NL) / Deadmau5 (Mau5trap Recordings, USA) / Josh Gabriel (Different Pieces, USA)

Oude Zaal: Little Mountain Rocks Room: Patch Park (Little Mountain Recordings, NL) / René Amesz (Little Mountain Recordings, NL) / Matthew Dekay (Armada Music, NL) / Muzikjunki (Little Mountain Records, Rotterdam) Op Zondag 26 Oktober zal het Amsterdam Dance Event in stijl worden afgesloten in de Amsterdamse Melkweg. This Is zal daar namelijk een closing party van jewelste geven om nog even te benadrukken dat Amsterdam wel degelijk aan de top staat in de globale dance scene. In The Max zal de nummer 1 DVJ van de wereld Sander Kleinenberg het publiek trakteren op een waar audiovisueel spektakel. De inmiddels wereldberoemde Deadmau5 doet zelfs voor het eerst een Nederlandse club aan. En dat is niet de enige primeur! De uit de USA afkomstige Josh Gabriel, oa. bekend van het duo Gabriel & Dresden, zal zijn eerste solo optreden in Nederland verzorgen.

De Oude Zaal van de Melkweg wordt omgedoopt tot de Little Mountain Rocks room. Little Mountain Rocks is de nieuwe labelavond van Sander Kleinenberg's label Little Mountain Recordings. Op deze reeks avonden zullen de artiesten van dit label in de spotlights gezet worden. Rene Amesz is één van die artiesten die in de LMR room zijn opwachting zal maken. Nog zo'n topper is Matthew Dekay, die door zijn drukke agenda vol buitenlandse gigs nog maar weinig in Nederland te vinden is. Als Little Mountain artiest van het eerste uur mag hij zeker niet ontbreken en daarom mag Nederland weer eens genieten van de sounds van deze talentvolle man. Een nieuwere naam is Patch Park, die op het moment in een razend tempo bekendheid verwerft door zijn topproducties en strakke dj sets. Een andere artiest die hard aan de weg timmert is Muzikjunki. Deze symphatieke Rotterdammer weet met zijn warme house sounds altijd de goede sfeer te brengen en wordt qua producties alom gesupport door de top.

di 28 okt | Pigeon Detectives

De lads van de Pigeon Detectives brengen hun albums uit in hetzelfde puntige tempo als hun dansbare pubrock. Een jaar na de release van het succesvolle debuutalbum 'Wait For Me', is dit jaar opvolger 'Emergency' verschenen en staat het brutale vijftal wederom in de Melkweg. Na 2 eerdere energieke optredens van de band in de Oude Zaal en The MAX, zullen The Pigeon Detectives deze avond zonder twijfel een compleet afmattende setlist op het publiek afvuren waar zowel stuiterende indiekids als verantwoorde muziekliefhebbers voor zullen vallen. De band kweekte eind 2006 torenhoge verwachtingen met de EP 'I Found Out'. Het hitgevoelige rendement van het vijf nummers tellende schijfje met puntige indiepop waar je op kan dansen was namelijk ongemeen hoog. 100 Procent om precies te zijn. Vooral de titelsong werd door elk gerespecteerd radiostation regelmatig de ether in geblazen. Het optreden in de Melkweg en de twee sublieme live-optredens op het London Calling festival wisten die verwachtingen geenszins te temperen. Het vorig jaar verschenen debuutalbum 'Wait For Me' maakte duidelijk dat The Kaiser Chiefs en The Strokes een geduchte concurrent te dulden hebben met de rammelende rocknummers vol branie en bravoure van de Pigeon Detectives.

De Britse working class clichés van bluf, pubs en branie zijn zonder meer van toepassing op The Pigeon Detectives, die het kroeg- en straatleven in een rauw rammelend, maar o zo melodieus en verduiveld lekker springerig jasje weten te gieten. 12 Maanden na het debuut staat het door Stephen Street (The Smiths, Blur, Babyshambles) geproduceerde 'Emergency' alweer op uitkomen. Volgens zanger Matt Bowman is het een verslag van het afgelopen jaar boordevol optredens, tours en festivals. Elk jaar een nieuwe plaat, elk jaar een energiek optreden op Lowlands en elk jaar de Melkweg compleet op zijn kop zetten. Als dit werkelijk een jaarlijks terugkerend thema gaat worden voor de Britse band, zullen de Nederlandse muziekliefhebbers uiteindelijk allemaal veroverd worden door The Pigeon Detectives!

di 28 okt | Amanda Palmer (The Dresden Dolls) | Zoe Keating / Jason Webley

Zie bijgevoegd persbericht.

wo 29 okt | Bembeya Jazz | dj Gringo

Zie bijgevoegd persbericht.

do 30 okt | Mogwai | The Twilight Sad

Het Schotse Mogwai creëert met hun instrumentale postrock diepe gitaarlandschappen die galmen tot in de ziel. De eigenzinnige gitaarband die al tien jaar kolossale geluidsmuren afwisselt met gevoelige en emotionele passages komt 22 september met hun zesde plaat 'The Hawk is Howling' op de proppen. Op hun vorige plaat 'Mr Beast' was weer ruimte voor liedjesstructuren. Gehuld in dikke noisewolken, brokken scheurende gitaren en naar je keel grijpende melodieën. Sluit je ogen en laat je gewillig meevoeren op de golven van Mogwai. Met oordoppen, dat wel. Mogwai - Friend Of The Night

do 30 okt | Blue Note Trip | Maestro & dj Fab Samperi

Blue Note Trip is de wekelijkse clubavond onder leiding van Mr. Blue Note Trip: Maestro. De donderdagnacht staat tegenwoordig helemaal in het teken van de 'jazzy vibes', met regelmatig livemuziek en gast dj's. Vanavond met dj Fab Samperi.

Volgens de Melkweg is de wekelijkse Blue Note Trip een welkome aanvulling op het aanbod in het Amsterdamse uitgaansleven. Onder de naam Blue Note Trip verzorgt Maestro al vijf jaar succesvolle dansavonden door het hele land en bovendien is dit de naam van de succesvolle serie cd's waarmee Maestro de archieven van het roemruchte jazzlabel in duikt en de dansbare kant van de jazz naar boven haalt. Inmiddels is de zevende Blue Note Trip cd uitgekomen.

Sinds enige tijd heeft Maestro twee eigen radioshows op Arrow Jazz: 'Dig This' (zaterdag) en 'Traffic Jam' (vrijdag). De wekelijkse Blue Note Trip avond is een initiatief van Maestro, de Melkweg en de organisatie Wicked Jazz Sounds, die al jaren met succes jazz-crossover feesten op locaties in Amsterdam en daarbuiten organiseert, waaronder de Melkweg.

vr 31 okt | Supergrass | Little Fish

Waar Blur en Oasis ondertussen aan de onderlinge strijd ten onder zijn gegaan, staat Supergrass nog steeds fier overeind in het slagveld van de Britpop.

Na het wat minder succesvolle, naar folk neigende album 'Road to Rouen' hangen de elektrische gitaren weer even stevig als voorheen om de schouders op de nieuwe plaat 'Diamond Hoo Ha'. En zo kennen we ze weer! De retestrakke drums, pompende bassen, orgeltjes en de o zo herkenbare stem van zanger Gaz Coombes klinken weer lekker vintage Supergrass. Voor je het weet waan je je weer in de zomer van 1995, toen de band met hun megahit 'Allright' het weer enorm opfleurden.

Wat leek op een one hit wonder, bleek uiteindelijk een van de meest constante factoren in de Britse popmuziek met hits als "Sun Hits the Sky", Pumping On Your Stereo", "Mary" en "Moving". Platen als 'I Should Coco' en 'In It For The Money' zijn ronduit geniaal.

vr 31 okt | Ryan Shaw

Na James Hunter en Eli 'Paperboy' Reed (ook 19 november in de Melkweg), staat nu alweer Ryan Shaw zijn longen uit het lijf te schreeuwen op zijn heerlijk naar gospel neigende soul debuut 'This is Ryan Shaw'. Naast covers van klassiekers van Pickett, Womack en Wilson komt hij met onbekende juweeltjes en eigen materiaal op de proppen. Zonder uitzondering blijft de 27 moeiteloos overeind tussen al dit klassieke soulgeweld. Al met al klinkt de soulman nu al als een volwaardige legende, zoals ze alleen maar in de gouden jaren 60 leken te bestaan. Het heeft er grote schijn van dat het begin van deze eeuw deze hoogtijdagen laat herleven.

vr 31 okt | klinch: 030303 met Plaid

live: Plaid (Warp, London) / live: dB (Lomechanik, Nijmegen) / 030303 dj's (030303, Utrecht)

Het obscure Britse elektronica duo Plaid (Warp label) zal je vanavond urenlang door uitgestrekte futuristische soundscapes vol knapperige beats, speelse melodietjes en spookachtige sferen laten dwalen. Ed Handley en Andy Turner geven ondertussen alweer 20 jaar de tegendraadse maat aan binnen de IDM-scene. Begin jaren negentig zetten ze met 'Bytes' de standaard voor de experimentele techno samen met Ken Downie onder de noemer The Black Dog, waarna ze als duo met IDM klassiekers als 'Not For Trees' en 'Double Figure' de elektronicalat ettelijke meters hoger legden. Het in 2006 verschenen audiovisuele samenwerkingsproject met videokunstenaar Bob Jaroc 'Greedy Baby' wordt dit jaar opgevolgd met een nieuwe knisperend schijfje: 'Scintilli'.

za 1 nov | Powerfest - Halloween Edition: Wednesday 13 / August Burns Red e.a.

Zie bijgevoegd persbericht.

za 1 nov | Asian Dub Foundation

Zie bijgevoegd persbericht.

MELKWEG THEATER

wo 22 okt & do 23 okt | Sleep, Fuck & Die (remix) | MGA (Jilesen & Jagdewsing) - mime

Sleep, Fuck & Die is een voorstelling over ouder worden maar dat nog niet willen en jong willen zijn en dat niet meer kunnen. Met muziek uit de jaren 80/90 van Madonna tot The Cure voorzien van visuals van Ania Harre, alles weer live gezongen, gedanst en gesproken.

door: Anil Jagdewsing, Bas Jilesen, Rixt Leddy, Sharla Sookha & Ralph Verhoef | tekst: Willem de Wolf | muziek: Jurgen Jaab, Anil Jagdewsing | video: Ania Harre | regieadviezen: Manja Topper | Productie/zakelijke leiding: Alles voor de Kunsten, Meeke Beumer & Wilma Kuite |

met dank aan: Def P, Eva Duijvestein, Dik Boutkan en Dood Paard do 30 okt t/m za 1 nov Mirage & Still Echo | Sato Endo - dans, performance, media

Twee performances/ installaties ontworpen door de Japanse choreografe Sato Endo.

Mirage is een onderzoek naar de perceptie van het lichaam, in voortdurende wisselwerking met de blik van de toeschouwer. De scenografie, het lichtontwerp en de opstelling van het publiek vormen een omgeving waarbinnen dit samenspel zich kan ontwikkelen. Een reeks van stille poses nodigt uit om uitvoerig te kijken en in detail te onderzoeken wat we zien.

In Still Echo observeert de toeschouwer tegelijkertijd een danser en haar geprojecteerde videobeeld. Nemen wij het beeld waar als 'echo' van de danseres of juist andersom? Wat we kunnen zien op het videoscherm is beperkt, maar soms proberen we er voorbij te kijken.

Mirage en Still Echo leggen de keuzes in ons kijken bloot en maken zo de kracht van onze waarneming voelbaar. Waarnaar we kijken, bepaalt immers ook wat we niet zien.

Mirage:

gemaakt met: Marion Tränkle, Marnix Carpentier Alting | kostuum: Hiroaki Kanai| artistiek advies: Fiona Tan and Gabriël Smeets | met steun van: Dans in Kortrijk, Nadine Brussels and DasArts Still Echo:

dans: Keyna Nara | video: Bas Noordermeer | geluid: Jason Kahn | artistiek advies: Fiona Tan, Edit Kaldor | met steun van: Dansateliers, Productiehuis Rotterdam, Melkweg Theater and Nederlands Fonds voor Podiumkunsten

MELKWEG CINEMA
|datum|tijd|voorstellin|regisseur, land, jaar, speelduur          |
|     |    |g          |                                          |
|Wo 22|    |Film ihkv  |                                          |
|     |    |ADE        |                                          |
|Do 23|    |Film ihkv  |                                          |
|     |    |ADE        |                                          |
|Vr 24|19.0|(Rec)      |Jaume Balaguero, Paco Plaza (SP 2007, 75  |
|     |0   |           |min.)                                     |
|Za 25|19.0|(Rec)      |Jaume Balaguero, Paco Plaza (SP 2007, 75  |
|     |0   |           |min.)                                     |
|Ma 27|19.0|Control    |Anton Corbijn, UK/ USA 2007, 121 min.     |
|     |0   |           |                                          |
|Di 28|19.0|(Rec)      |Jaume Balaguero, Paco Plaza (SP 2007, 75  |
|     |0   |           |min.)                                     |
|Wo 29|19.0|(Rec)      |Jaume Balaguero, Paco Plaza (SP 2007, 75  |
|     |0   |           |min.)                                     |
vr 24 okt t/m za 25 okt| (Rec) | Jaume Balaguero, Paco Plaza (SP 2007, 75 min.)

Een jonge tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.

vr 24 okt t/m za 25 okt | (Rec) | Jaume Balaguero, Paco Plaza (SP 2007, 75 min.)

Een jonge tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.

zo 26 okt t/m ma 27 okt | Berlin | Julian Schnabel (USA 2007, 85 min.)

Lou Reed, de vroegere frontman van The Velvet Underground en sinds jaar en dag soloartiest, brengt in 2006 - 33 jaar na de release - zijn album 'Berlin' voor het eerst live ten gehore. Regisseur Julian Scnabel ('The Diving Bell and the Butterfly') ontwierp het decor van de show en maakte deze impressionistische registratie van het optreden.

MELKWEG FOTOGRAFIE

vr 3 okt t/m zo 2 nov | Amsterdam Bevalt! | portretten van CORB!NO Amsterdam Bevalt! is het 5e boek met portretten en interviews over een stad dat door eenmansuitgeverij Kapstok wordt uitgegeven. 30 bekende Nederlanders die in Amsterdam geboren zijn, vertellen over de onlosmakelijke band die zij met hun geboortestad hebben. In interviews halen o.a. John Kraaijkamp sr., Patrick Kluivert, Sacha de Boer, Simon Vinkenoog, Trijntje Oosterhuis, Ed van Thijn, Matthijs van Nieuwkerk, Jaap van Zweden, Clairy Polak en Danny de Munk dierbare herinneringen op en geven hun mening over Amsterdam van toen en nu. De tentoonstelling bestaat uit 30 zwart/wit portretten van de geïnterviewden, gefotografeerd door Corb!no, een van de beste en bekendste portretfotografen van Nederland.

MELKWEG EVENTS

wo 22 okt t/m zo 26 okt | Amsterdam Dance Event 2008

Amsterdam Dance Event is 's werelds grootste club festival en Europa 's belangrijkste muziekconferentie voor dance en elektronische muziek. Van 22 tot en met 26 oktober vinden er tijdens het festival op 40 locaties in Amsterdam optredens plaats van meer dan 700 DJ's en acts. Het evenement, dat dit jaar voor de dertiende maal plaatsvindt, trekt jaarlijks 80.000 muziekliefhebbers en 2.000 muziekprofessionals vanuit de hele wereld en vormt hiermee het epicentrum van de mondiale elektronische muziekindustrie. Door de explosieve groei van het evenement heeft de organisatie besloten het festival- en conferentieprogramma met een dag uit te breiden.

ADE 2008 zal woensdag 22 oktober in de Melkweg van start gaan met Dr. Lektroluv in de Max terwijl The Hacker, Agoria en Kiko electro bangers zullen spinnen in de Oude Zaal. Deze officiële opening van het ADE wordt gepresenteerd door PIAS en NEWS.


---- --