Ingezonden persbericht


De Amerikaanse Verkiezingen op Nederland 1 en Nederland 2

De race om het Witte Huis is begonnen. Wie wordt de vierenveertigste president van de Verenigde Staten? Barack Obama of John McCain? In aanloop naar de Amerikaanse Verkiezingen besteden de programma's van Nederland 1 en 2 veel aandacht aan de meest historische verkiezing in de geschiedenis van Amerika.

VPRO's Import
VPRO's Import brengt twee documentaires over het Republikeinse verleden van de Verenigde Staten. Op 22 oktober om 23.55 uur: Boogie man, the Lee Atwater story, een documentaire over het leven en de dood van Lee Atwater. Atwater hielp, met zijn overtuiging dat politiek oorlog was, drie republikeinse presidenten in het zadel. Hierbij schuwde hij geen enkel middel. Maar op zijn sterfbed vroeg hij vergeving. Een week later, 29 oktober om 24.00 uur: Nixon, the man you loved to hate..., met vooral aandacht voor de manier hoe hij aan de macht kwam en hoe hij er zich tot het bittere einde - het Watergateschandaal - aan vastklampte.

The choice, het gevecht om het Witte Huis
Op 27 oktober en 3 november rond 22.50 uur (na Nova) is op Nederland 2 de tweedelige documentaire serie: The choice, het gevecht om het Witte Huis (KRO) te zien. Deze serie toont de rijke persoonlijke en politieke biografieën van de twee presidentskandidaten Barack Obama en John McCain. Naast interviews met adviseurs, familie en nabije vrienden, komen ook doorgewinterde volgers en kenners van de Amerikaanse politiek aan het woord. Met elkaar vertellen zij het levensverhaal van de kandidaten en van hun opkomst tot aan de nominatie door hun partij.

Netwerk
Op Nederland 2 brengt Netwerk (NCRV/ EO) een drietal grote themagerichte verhalen die de campagne domineren: De (gebrekkige) gezondheidszorg, de hypotheekcrisis en de Irak oorlog. Uitgangspunt hierbij: Wat is de impact van deze drie onderwerpen op gewone Amerikanen (Jo Sixpack). De reportages worden uitgezonden in de weken voorafgaand aan verkiezingsdag.

De uitzendingen van Netwerk komen op 3, 4 en 5 november om 20.25 uur grotendeels uit Chicago. Waarom Chicago? Simpelweg omdat Chicago Illinois de thuisbasis is van senator Barrack Obama. Bovendien heeft Obama de nodige voetsporen in Chicago liggen, onder andere als opbouwwerker in een zwarte wijk en als docent aan de University of Chicago. Netwerk komt op 3, 4 en 5 november uit de zwarte buurt waar Obama de tweede helft van de jaren tachtig drie jaar heeft gewerkt. Presentator Aart Zeeman zal ter plekke gesprekken voeren die worden afgewisseld met reportages. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de Republikeinse kandidaat John McCain en zijn campagne.

Tegenlicht
In Tegenlicht (VPRO) van 3 november, 20.50 uur interviewt Chris Kijne de Britse historicus Simon Schama die de afgelopen jaren onder andere naam heeft gemaakt met een grote tv-serie over de geschiedenis van het Verenigde Koninkrijk. Dit najaar verschijnt van hem The american future, a history een boek over de Amerikaanse geschiedenis in de context van deze presidentsverkiezingen en ook daar hoort weer een tv-serie bij.

Nova
Nova (NPS/ VARA/ NOS) doet op 3, 4 en 5 november rechtstreeks verslag vanuit New York, onder de titel Nova New York. Op 4 november gaat Nova door tot de klok van 24.00 uur, daarna wordt de verslaggeving over de verkiezingen voortgezet op Nederland 1.

NPO Televisie Programmering
' +31 (0)35 6774633
7 +31 (0)35 6777412
marion.van.dam@omroep.nl www.omroep.nl/npo

NPO
NPO-gebouw
Sumatralaan 45
Postbus 26444
1202 JJ Hilversum


---- --