Dienstenbond CNV

Nieuws

21 oktober 2008

Waarom moeten er 560 banen weg bij EDS?

Afgelopen weken heeft EDS, tegenwoordig een "hp company", het nieuws naar buiten gebracht dat in Nederland 560 banen komen te vervallen. Op maandag 20 oktober 2008 zaten we met het bedrijf om de tafel. EDS/HP slaagde er echter geheel niet in duidelijk te maken waarom banen zouden moeten verdwijnen. Na een twee uur durend overleg was de verwarring hierover alleen maar groter.

Waar waren we?
Nadat bekend werd dat EDS werd overgenomen door HP, is er een tijd lang een radiostilte geweest over de gevolgen van de overname. Die radiostilte werd doorbroken toen EDS bekend maakte dat er in Nederland 560 banen moeten verdwijnen. In de pers sprak de woordvoerder van het bedrijf over "ontslagen". Als CNV hebben we direct onze twijfels gehad over de noodzaak van zo'n hoog aantal ontslagen. En waarom moeten die banen allemaal verdwijnen aan de kant van EDS?

Het overleg van 20 oktober 2008.
Op deze vragen hebben we in het laatste overleg helemaal geen antwoord gekregen. Sterker nog, het is alleen maar onduidelijker geworden. Want EDS claimt dat het overgrote deel van het banenverlies eigenlijk te maken heeft met het zogenoemde "3yearsplan" dat EDS al een jaar geleden zou hebben ingezet. Maar op onze vraag om hoeveel banen dat dan ging, kon men geen antwoord geven. Op de vraag waarom we als vakbonden in het afgelopen jaar dan niet zijn geïnformeerd over de kennelijk ingrijpende gevolgen van deze reorganisatie, kwam geen duidelijk antwoord.

Als CNV Dienstenbond komen wij tot de conclusie dat het bedrijf voorlopig geen enkele onderbouwing heeft van het hoge aantal en het waarom van de ontslagen. Daarom begrijpen we ook niet waarom EDS in de pers al het cijfer van 560 banen heeft genoemd. Het lijkt er sterk op alsof het hier gaat om een van boven opgelegd cijfer. Maar EDS ontkent dat met klem.

Wat ons betreft moeten we nu zo snel mogelijk weten waarom er banen zouden moeten verdwijnen. Dit temeer omdat ook nog eens altijd niet duidelijk is wat er gebeurt met 500 ex- ABN-AMRO mensen. Alleen op basis van die feiten heeft het zin om te onderhandelen over een sociaal plan.

EDS moet gewoon met een goede inhoudelijke argumentatie komen waarom er banen moeten verdwijnen. Dat verhaal moet niet te dunnetjes zijn. Anders bestaat er bovendien de kans dat net als in het jaar 2004, het Centrum voor Werk en Inkomen (het vroegere arbeidsbureau) de ontslagvergunningen zal weigeren.

De discussie over het nut en de noodzaak van ontslagen bij EDS zal in eerste instantie gevoerd worden door de OR waarmee we goed samenwerken. Maar voorlopig zijn wij als CNV daar zeker niet van overtuigd. Over de verdere ontwikkelingen op dit vlak houden we u op de hoogte.

Verder is nog wel belangrijk dat EDS het standaard sociaal plan HP wil hanteren om de sociale gevolgen op te vangen van deze reorganisatie/overnameperikelen. Dit plan kunt u downloaden via de pagina Zakelijk van de CNV Dienstenbond. Dit plan gaat uit van een kantonrechtersformule 1.3

Wij zijn benieuwd naar uw reacties over het sociaal plan HP, zodat we die kunnen meenemen bij een eventueel toekomstig gesprek hierover met de directie. U kunt uw reacties mailen naar bestuurder Maurice Limmen via m.limmen@remove-this.cnvdibo.nl U kunt reageren tot 30 oktober 2008.

Tussenstand CNV projectgroep opsplitsing ABN-AMRO. Zoals u weet hebben we als CNV Dienstenbond besloten om een projectgroep op te richten die zich gaat bezig houden met de opvang van de sociale gevolgen voor EDS werknemers van de opsplitsing van ABN AMRO. Mensen die zich hiervoor hebben opgegeven, zullen hiervoor binnenkort worden benaderd.

Vragen?
Als u nog vragen heeft naar aanleiding van deze info, horen we het graag. U kunt reageren via m.limmen@remove-this.cnvdibo.nl of telefonisch via nummer 023-5651052. Als u uw collega lid maken van CNV Dienstenbond kan dat via de site.

De cadeaubon t.w.v. EUR 10,00 als welkomstcadeau is komen te vervallen. In plaats daarvan krijgt het nieuwe lid, bij het verstrekken van een automatische incasso, de eerste drie maanden een gratis lidmaatschap aangeboden.

Lid werft lid actie
Kijk voor deze actie op onze site www.cnvdienstenbond.nl en spaar voor mooie prijzen.